Здорове харчування – правила осіннього меню

Восени для підтримки фізичного здоров’я та бадьорості нам необхідно докласти більше зусиль. Це й не дивина, адже змінюється погода, раціон, природніх джерел надходження біологічно активних речовин стає менше.

Організм нелегко переносить такі зміни, тому лікарі, як один, стверджують: Осінь – період загострення хронічних захворювань, посилення сприйнятливості до збудників хвороб. Ми не можемо передбачити сезонні застудні захворювання. Проте в наших силах набути комфортних харчових звичок, щоб допомогти організму чинити опір стресу та інфекціям.
Наші поради, можливо, старі, як світ, але давайте повторимо базові принципи збалансованого харчування у міжсезоння.

Основні рекомендації

Не хапайтеся за екзотику, їжте сезонні продукти.
Салат – це не лише огірки та томати.  Йдемо на ринок за гарбузом, редькою, коренеплодами, айвою, хурмою. Осіння полуниця не принесе ані користі, ані задоволення. Дари природи своєчасно потрібно використовувати своєчасно, щоб отримати максимум поживних речовин. Відрийте для себе нові смаки, рецепти. 

Осінь може бути смачною, треба лише навчитися використовувати її смак.
Не виснажуйте організм дієтами та голодуванням
Осінь – не найкращий час для виснажливих монодієт. Організм ослабне, якщо пропускати прийоми їжі. Беріть із собою здорові перекуси. Зробіть сезонні овочі та фрукти основою раціону.

Пийте багато води.
Вживання води важливе незалежно від сезону.
Але в холодну пору спрага виникає рідше, і примусити себе пити складніше. Однак вода не дає концентруватися токсинам, покращує травлення і нормалізує обмін речовин. Хай на вашому робочому столі завжди стоїть склянка чи пляшка води.  Приємніше пити воду зі смаком: додайте трохи лимона, м’яти чи імбиру. 

Вживайте корисні жири
Ми не говоримо про фаст-фуд та некорисну  їжу. Організму необхідне джерело корисних жирів: авокадо, оливкова олія, горіхи та жирна риба.  Ці продукти забезпечать нас енергією, допоможуть нам зберегти хорошу фізичну форму та імунітет.

 

Вживайте овочеві супи.
Гарячий овочевий суп – візитна картка осіннього меню.
Якщо ви не любите суп, то ви просто не знайшли свій варіант.
Суп – недорога і проста страва. Грибний, гарбузовий, морквяний, буряковий крем-суп може приємно здивувати

Не захоплюйтеся солодким
Вчені впевнені, що цукор знижує імунітет. Солодощі можна замінити здоров   ими альтернативами: мед, сухофрукти, хурма. Чудова ідея для сніданку – смузі з банану. Запікайте яблуко з сиром та горіхами, гарбуз з корицею. 

Додайте вітамінів
Організму потрібна підтримка у вигляді вітамінних комплексів. Це стандартна рекомендація лікарів. Проконсультуйтеся з лікарем для підбору найкращого комплексу.

Поміркуйте над варіантами перекусів.
Голод – наш ворог, а перекуси з солодощів і фаст-фуду – вороги під прикриттям. Попередити появу зайвих кілограмів можна за допомогою здорових снеків.  Натуральні батончики з граноли, натуральний, безь додатків, йогурт, овочеві палички з хумусом чи сиром, цільнозернові хлібці, зварене яйце з авокадо – це далеко не повний перелік того, що зарядить енергією, втамує голод і не нашкодить фігурі.