ПРАВОПІВКУЛЬНЕ МАЛЮВАННЯ – ОСОБЛИВИЙ СПОСІБ РЕЛАКСУ

У нинішній час, коли багато хто женеться за успіхом, вибудовує кар’єру,  живе в постійній напрузі, пошук ефективних способів розслаблення й відпочинку набуває особливо важливого значення. Адже рівень розуміння людьми понять, які стосуються здоров’я,  значно зріс, через що прийшло усвідомлення того, що релакс повинен бути ще й корисним. А ще якщо він сприяє й особистісному зростанню, підвищенню самооцінки, то вагомість його в системі цінностей стає ще більшою. Сьогодні ми хотіли би розповісти про правопівкульне малювання.

Арт-терапія може бути дуже різноманітною, і одним з її видів є малювання. Проте в людини, яка ще зі школи має комплекс «нехудожника» виникає внутрішнє протиріччя. З одного боку, вона горить бажанням створити шедевр, хоч маленький, а з іншого боку її охоплює страх, адже щоразу, коли вона бере олівець чи пензлик до рук, виходить ну… трошки краще, ніж в дитини з дитсадка. І ось тут може дати справді багато позитиву саме правопівкульне малювання. Методика, яку впровадила Бетті Едвардс, викладач мистецтв з американської школи,  має на меті «відключення» лівої півкулі, що відповідає за логічну оцінку дій. Тобто, Ви малюєте і при цьому не задумуєтеся над тим, чи дотримано перспективи, пропорції тощо. І в результаті  отримуєте симпатичний малюнок. І швидше за все, схочете вдосконалюватися і не спинятися на досягнутому.

Можна почати із найпростішого способу правопівкульного малювання: взяти контурний малюнок на зразок розмальовки, який вам до вподоби. Перевернути його догори ногами і змальовувати. При цьому мозок вже не впізнаватиме, що це є, а натомість активізується права півкуля, яка відповідає за творчість. Змальовуючи таким чином цей незрозумілий малюнок, повторюючи всі його лінії, в результаті отримаєте досить точну копію того, що хотіли намалювати. Тобто, симпатичний малюнок, що і треба було нам для розслаблення. До речі, потім його можна розмалювати і навіть створити власну книгу релакс-малюнків у стилі «Чарівний сад».

Заснувавши цю методику, Б. Едвардс зробила один важливий висновок: малювання – це навичка, якою може оволодіти абсолютно кожна людина.

Ще одним способом правопівкульного малювання є такий: уважно розглядати предмет для змальовування, спробувати побачити всі його вигини і якої він форми, і передати це на площині, не задумуючись над тим, чи вдасться вам схожий на оригінал малюнок, чи ні. Якщо перемальовуєте чиєсь обличчя – то малюйте його лінії, горбики і завитки, а не овали (очі), чи дуги (брови). Взагалі, на Youtube є безліч відео на цю тему, а краще, як буде можливість, відвідати майстер-клас художника у Вашому місті.

А додатковим бонусом від цього заняття є те, що в результаті такого відпочинку розвивається абсолютний баланс у роботі обох наших півкуль. Від цього суттєво збільшується продуктивність головного мозку, а побічним ефектом можуть стати навіть нові ідеї для бізнесу чи способи вирішення проблем у повсякденному житті. Плідної вам творчості і яскравих емоцій!

Наталія Волотовська