Превентивна медицина – попередити краще, ніж лікувати

Сучасна українська медицина має широко освоювати усі доступні методи профілактики – рання діагностика захворювань та здоровий спосіб життя. Основам превентивної, тобто попереджувальної, медицини лікарі мають можливість навчатись на Всеукраїнському тренінгу «Мистецтво лікування: від профілактики до якості життя».

Основами превентивної медицини має бути «озброєний» кожен лікар. Профілактика є значно кориснішою у відношенні щодо зниження смертності від таких недуг, як цукровий діабет, ракові та серцево-судинні захворювання, аніж лікування та контроль симптомів. Про це іде мова на Всеукраїнському тренінгу «Мистецтво лікування: від профілактики до якості життя», один з етапів якого нещодавно відбувся у Чернігові. Акцент програми — первинна немедикаментозна профілактика захворювань, але превентивна медицина покликана не лише попереджати виникнення захворювань у людей. Важливим є і те, аби пацієнти, які вже мають серйозні хвороби, могли повноцінно жити – тобто, питання якості життя. Для вчасного попередження хвороб важливо, аби лікарі робили профілактичну діагностику або скринінгові дослідження.

Профілактика – основне завдання сімейного лікаря, кажуть організатори тренінгу. Адже пацієнт першим звертається до нього. Тому важливо, щоб сімейний лікар не просто призначав курси лікування, а й прививав своїм пацієнтам засади здорового способу життя, а ще краще – сам був зразком цього.

За матеріалами журналу “Мистецтво лікування” і сайту http://www.gorod.cn.ua