Що таке пробіотики?

Останніми роками в супермаркетах з’являється дедалі більше продуктів, що містять пробіотики. Все більше людей шукають природні й немедикаментозні способи підтримки свого здоров’я, тож виробники сьогодні старанно підлаштовуються під цей запит. Зокрема, додають пробіотики до всього, до чого тільки можна й не можна: від йогурту і шоколадних батончиків до продуктів фармакології.

Що таке пробіотики?

Пробіотики – це мікроорганізми, щодо яких наукові дослідження показали, що вони можуть бути корисні для вашого здоров’я. Найчастіше це бактерії, але це можуть бути і інші організми, такі як дріжджі. У деяких випадках вони схожі на «корисні» бактерії, що населяють організм людини, або є тими ж самими бактеріями, що живуть у людей, найчастіше в кишківнику.

Пробіотики використовуються які мікробіологічні харчові добавки, які уражають шкідливі мікроорганізми, відновлюючи мікробний баланс кишківника. Загалом, не всі пробіотики однакові і не всі вони працюють однаково.

Більшість пробіотиків-бактерій відносяться до двох родів: лактобактерії і біфідобактерії. Кожен рід бактерій містить значну кількість видів, у кожного виду є різні штами. Це важливо пам’ятати, тому що різні штами можуть бути по-різному корисними для різних органів вашого тіла. Наприклад, бактерії штаму Shirota виду Lactobacillus casei підтримують імунну систему і допомагають просуванню їжі через кишківник, штам Bulgaricus виду Lactobacillus delbrueckii корисний для пацієнтів, не здатних перетравлювати лактозу, що міститься в натуральному молоці і більшості молочних продуктів.

Чим вони корисні?

Пробіотики можуть:

  • підвищувати ефективність імунної системи, сприяючи виробленню  антитіл до певних вірусів;
  • продукувати речовини, що запобігають різним інфекціям;
  • запобігати прикріпленню до стінки кишківника шкідливих для людини бактерій і гальмувати їх ріст;
  • стимулювати зміцнення слизового шару в кишківнику як бар’єру проти інфекцій;
  • гальмувати секрецію або руйнувати токсини, що виділяються деякими “шкідливими” для людського організму бактеріями;
  • продукувати вітаміни В, необхідні для метаболізму їжі, запобігання анемії, яка виникає за дефіциту вітамінів B6 і B12, а також для підтримки здоров’я шкіри та нервової системи.

Застосування пробіотиків при різних захворюваннях

Найчастіше пробіотики використовують для поліпшення роботи травної системи. Важливо знайти правильний варіант, корисний саме для вашого здоров’я. Дослідники все ще не визначили остаточно, які саме пробіотики є помічними за тих чи інших захворювань. Найчастіше пробіотики використовують при лікуванні таких захворювань і станів:

  • синдром подразненого кишківника;
  • запальні захворювання кишківника;
  • інфекційна діарея;
  • діарея, викликана уживанням антибіотиків.

Інші потенційні напрями застосування пробіотиків включають:

  • підтримку здоров’я порожнини рота;
  • профілактику та лікування захворювань шкіри, зокрема, екземи;
  • зміцнення здоров’я сечових шляхів;
  • запобігання алергії (особливо у дітей).

Якщо корисність застосування пробіотиків для лікування патологій травної системи є добре доведеною, то відносно інших напрямів існує не так багато досліджень, і їхні результати суперечливі.

Чи безпечні пробіотики?

Прийнято вважати, що більшість пробіотиків є безпечними, хоча поки не відомо, чи безпечні вони для пацієнтів з тяжкими порушеннями імунної системи. В цілому, безпека пробіотиків очевидна і доведена тривалою історією використання молочнокислих продуктів, як-от кефір, йогурт, сир тощо.

Проте, перш ніж додавати будь-які нові пробіотики до свого раціону, вам слід поговорити з лікарем, особливо якщо у вас є хронічні захворювання. Пробіотик може виявитися неприйнятними для людей похилого віку. Деякі пробіотики можуть перешкоджати дії певних ліків або взаємодіяти з ними. Лікар на підставі вашої історії хвороби зможе допомогти вам визначити, чи існують корисні для вас пробіотики.

Перш ніж давати пробіотики дитині, проконсультуйтеся з педіатром.

Мода на пробіотики стала настільки поширеною, що вчені та лікарі зараз виступають за додаткові дослідження, аби визначити, які пробіотики корисні, а які можуть бути марною тратою грошей.

Майбутні дослідження покажуть, чи можуть пробіотики використовуватися для лікування захворювань, чи є вони безпечними для застосування протягом тривалого часу, і чи припустимо приймати занадто багато пробіотиків або змішувати їх неналежним чином. Ці дослідження також дадуть нам вказівки, які пробіотики слід застосовувати при різних проблемах зі здоров’ям.

Пробіотики як біологічно активні харчові добавки

Пробіотична дія в БАДах може бути різною залежно від виробника. Пробіотики-БАДи також сильно розрізняються за вартістю, причому вартість не обов’язково відображає високу якість.

Найбільш поширеними побічними ефектами пробіотиків є здуття живота і метеоризм, як правило, легкі й тимчасові. Серйозніші побічні ефекти включають алергічні реакції або безпосередньо на пробіотики, або на інші інгредієнти харчового продукту або добавки.

Вибір пробіотиків

На жаль, на ринку є багато шахраїв, які можуть пропонувати вам підробки під виглядом пробіотиків. У кращому випадку, інгредієнти можуть бути нешкідливі, як часниковий порошок. У гіршому випадку, в них може бути підмішано велику кількість сильнодіючих добавок, рецептурних або недозволених до застосування ліків. Майте справу з компаніями, які добре зарекомендували себе і є відомими. Чим довше компанія існує, тим більша ймовірність того, що її продукти проконтрольовані і багаторазово вивчені.

Вивчіть етикетку. Чим більше інформації є на етикетці, тим краще. В ідеалі, на етикетці має бути інформація про те, які штами яких видів пробіотичних мікроорганізмів і яка їх кількість буде живою протягом терміну придатності. Хоча деякі продукти гарантують певну кількість мікроорганізмів у продукті на момент його виробництва, часто не зовсім зрозуміло, скільки залишиться живих мікроорганізмів на час його споживання.

Зберігання пробіотиків

Не забувайте зберігати пробіотики відповідно до інструкцій на упаковці і переконайтеся, що продукт має зазначений термін реалізації або термін придатності. Пробіотики – це живі організми. Навіть якщо вони сухі і перебувають у неактивному стані, у вигляді порошку або капсул, їх слід зберігати належним чином, інакше вони помруть. Деякі з пробіотиків треба зберігати в холодильнику, інші цього не потребують.

 

Також читайте “Йогурт з лактобактеріми – профілактика застуди”