Що знижує чоловічу фертильність

За даними медичних досліджень, останнім часом збільшилась кількість подружніх пар, що мають проблеми із заплідненням – і не в останню чергу через низьку чоловічу фертильність. При цьому часто якість сперми можна покращити не вдаючись до медикаментозного лікування, а просто скоректувавши свій спосіб життя. Що саме потрібно робити для збільшення чоловічої фертильності – дізнаємося далі.

Мова йде про здатність сперматозоїду запліднити яйцеклітину. Вона залежить від якості чоловічих гамет: кількості сперматозоїдів в еякуляті, їх рухливості і числі морфологічно правильних сперматозоїдів. Для того, щоб дізнатися індекс фертильності та оцінити репродуктивну здатність чоловіка, проводять аналіз спермограми.

Цікаво, що віковий фактор практично не впливає на чоловічу фертильність (на відміну від репродуктивної здатності жінки, яка з віком пригнічується). Однак є низка інших факторів, які можуть значно відкласти появу на світ довгоочікуваних нащадків.

 

Шкідливі звички

Кожна цигарка забирає у палія декілька міліграмів вітаміну С – такого необхідного для виробництва здорової сперми. А зловживання алкоголем може викликати атрофію статевих залоз та значно погіршити функцію печінки, що в свою чергу погано впливає на виробництво чоловічих статевих гормонів. Варто однак зауважити, що помірне вживання алкогольних напоїв (скажімо, 1 келих червоного сухого вина на день) не впливає на якість сперми. Особливо слід наголосити на недопустимості вживання наркотиків – вони знижують концентрацію сперматозоїдів в еякуляті вдвічі, а їх тривале вживання приводить до безпліддя. 

Незбалансоване харчування

Ожиріння може стати серйозною перепоною у спробах подружжя завагітніти, тому правильне харчування грає важливу роль. В норму чоловічу фертильність приведе раціон, що містить велику кількість свіжих овочів та фруктів, м’ясо та риба нежирних сортів і горіхи. Дуже важливо постійно поповнювати в організмі кількість вітамінів та мінералів, важливих у виробництві сперми, це – селен, вітаміни А та Е.

Сидячий спосіб життя

Регулярні фізичні навантаження позитивно впливають як на загальний стан чоловічого здоров’я, так і на підвищення репродуктивної функції. Однак у всьому важлива помірність. Так, деякі чоловіки, що активно займаються , вживають анаболічні стероїдні гормони для покращення силових показників. Однак ці препарати негативно впливають на виробництво достатньої кількості сперми. 

Лікарські препарати

Пригнічувати репродуктивну функцію може також прийом анальгетиків, протизапальних чи гормональних препаратів, антибіотиків та антидепресантів. У цьому випадку краще відкласти запліднення до завершення курсу лікування.

Перегрів статевих органів

Процес дозрівання сперматозоїдів відбувається при температурі 33-34С – саме тому яєчка знаходяться зовні, а не всередині тіла. Тому будь-який тривалий перегрів (гаряча ванна, сауна, тісна нижня білизна, робота з ноутбуком на колінах, тощо) призводить до гибелі сперматозоїдів, а отже і до зниження якості сперми.

Тривале опромінення

Вчені довели, що випромінювання від мобільних телефонів та інших електронних девайсів також негативно впливає на якість сперми. Взагалі будь-який тривалий вплив опромінення (радіаційного, радіомагнітного, а 

за деякими даними – випромінення від Wi-Fi-пристроїв) може стати перепоною для довгоочікуваного батьківства.  

Дуже часті статеві акти і мастурбація

Твердження про те, що при плануванні вагітності потрібно займатися коханням якомога частіше, не зовсім правильне. В результаті такої гіперактивності знижується концентрація повноцінних сперматозоїдів в еякуляті – переважна більшість із них просто не встигають дозріти. 

Також негативно на якості сперми відображається тривале практикування перерваних статевих актів. 

Стрес та умови праці

На чоловічу фертильність негативно впливає робота з пестицидами, важкими металами, в умовах підвищеної температури і тривалого опромінення – таких ситуацій потрібно уникати. Також для покращення репродуктивної функції потрібно звести стрес у житті до мінімуму. 

Слід звернути увагу, що на чоловічу фертильність здійснює негативний вплив ряд захворювань, а саме:

  • варикоцеле;
  •  захворювання, що передаються статевим шляхом;
  • цукровий діабет;
  •  артеріальна гіпертензія;
  • захворювання нирок;
  • метаболічні порушення та ендокринні захворювання. 

У даному випадку не обійтися без консультації лікаря.

Радість від батьківства – це неймовірний досвід у житті кожного чоловіка. Можливість передати свої знання наступному поколінню, побачити своє відображення у новій людині, створити із коханою дружиною власне диво – це те, без чого більшість людей не уявляють свого життя. У порівнянні з цим, декілька змін у власному способі життя, які підуть на користь у тому числі всьому організму – ніщо, ви зі мною згодні?

Підготувала Галина Теличук