Перш, ніж починати худнути, треба навчитися правильно думати

Схуднення починається не з дієти чи з тренажерного залу, а з голови.

А точніше – з думок і психологічних установок. Непідготовлена підсвідомість розцінює кожен втрачений кілограм як загрозу виживанню. Тому боротьба за струнке тіло часто зводиться до боротьби з собою, а тяжко-важко втрачені кілограми повертаються з  лишком. Доведено, що 65% людей, які повторно набирають вагу впродовж року, і 85%, що досягають попередніх показників протягом п’яти років, не були правильно налаштовані психологічно.  Про методики, автотренінги, дієві способи домовитись із підсвідомістю читайте далі.

Правильна мотивація

Більшість спроб скинути кілька кіло приречені на провал з самого початку. Після першої обмеженої порції чи пробіжки виникає знамените «А воно мені треба?» Причина – в недостатній мотивації, неправильних пріоритетах.

Для початку визначтеся, чи справді воно вам треба. Не їсти, щоб схуднути, займатись спортом, щоб бути здоровим, чи робити так, бо мама/коханий/подруга наполягає, – занадто розмиті цілі, тому вони не можуть адекватно «прописатись» в нашій підсвідомості.

Так само не варто ідеалізувати ситуацію: скинувши 3 чи 23 кіло, ви не зможете подобатись абсолютно всім. Проінспектуйте себе і знайдіть реальні потреби, щось конкретне, для чого ви хочете схуднути. Тут ключове питання: «для чого», а не «чому».

Візуалізуйте свою мотивацію. Напишіть, для чого ви хочете схуднути. Поряд – що ви готові для цього зробити. Такий список повісьте на видному місці і відмічайте, що із наміченого ви виконуєте.

Випробуйте автотренінг, один із основних психологічних прийомів для схуднення. Щовечора перед сном і вранці, коли ви ще не піднялись з ліжка, спробуйте максимально чітко уявити, якою стрункою і підтягнутою ви станете через місяць, потім – через три і шість місяців. Витративши 1 хвилину вранці і ввечері, ви налаштуєтесь на потрібний лад, сповнитесь вірою у власні сили. А ваш мозок пере програмується на нову норму ваги, і підсвідомість вже не буде так відчайдушно берегти кілограми, щоб не порушити балансу.

Все по плану

Коли мотивація є, приступайте до плану. Він має бути детальний.

На кожен день пропишіть раціон харчування:

  • порції
  • страви
  • час готування 
  • вживання їжі

 Також заплануйте фізичні вправи:

  • коли
  • які
  • скільки 

Такий план зведе до мінімуму кількість необдуманих вчинків і дотримуватись нового ритму буде легше, оскільки ви заздалегідь знатимете, що вас чекає попереду.

Проаналізуйте помилки, які раніше заважали вам схуднути: напівфабрикати, фаст-фуди, небажання гуляти і т.д. А поряд складіть альтернативний список, якого ви будете дотримуватись.

Важливо усвідомити, що їжа – це не насолода чи ліки від депресії, а всього лише паливо, яке забезпечує організм необхідною енергією. Забудьте про винагороду «смачненьким». Відсвяткуйте якесь досягнення чи рубіж більш грандіозно – походом у кіно, аквапарк, купівлею нової книжки.

Ніяких обмежень

Для правильного схуднення достатньо не забороняти шкідливі продукти, а змінити своє ставлення до них. Відмова від якоїсь їжі має бути поступовою і природною.

Для початку достатньо просто знизити звичну калорійність. Наприклад, замінити биток із свинини на курячий, батон – на хліб із цільного зерна, почати купувати молочні продукти із трохи меншим вмістом жиру. Всі ці дії не мають викликати спротиву чи напруги.

Психологія схуднення базується на компромісах, а не на суворих заборонах.

Якщо вам снитимуться шоколадки чи стейки, то уникнути зриву майже нереально. Тому не треба категорично відмовлятись від якоїсь їжі, навіть якщо це найкалорійніший капкейк у світі. Хочеться – з’їжте. Якщо можете, то не кілограм цукерок, а кілька штук. А після цього – пішки на роботу чи додатково 10 хвилин на тренажері.

Ольга Керц

Також читайте Як не набирати вагу після дієти

Схуднути і зміцнити серце

Стрункість завдяки гормонам: цикл змін