Рак яєчників: як розпізнати хворобу на ранній стадії?

Пухлина яєчників – найнебезпечніша форма раку репродуктивної системи жінок. Вона пов’язана з найвищою летальністю, адже ранні симптоми важко розпізнати. У черевній порожнині достатньо простору, щоб вчасно не виявити хворобу, поки пухлина зростає. Жінки зазвичай помічають симптоми, коли вона сягає значного розміру. Та навіть тоді ознаки можуть бути неявними. Близько половини усіх випадків раку яєчників припадає на жінок після 63 років. Проте молодші жінки також мають підвищений ризик розвитку раку яєчників і молочної залози, якщо є носіями мутації гена BRCA.

Вчасне розпізнання симптомів раку яєчників є запорукою успішного лікування. Вчені виділили основні симптоми, які виникають на ранніх стадіях і можуть вказати на наявність хвороби.

  • Кровотеча

Нерегулярна кровотеча найчастіше зустрічається у жінок зі стромальною пухлиною яєчників, що становить 1% від усіх випадків хвороби. Пухлина провокує підвищене вироблення естрогену, що може спричиняти кровотечі навіть після менопаузи. Тож будь-які кров’янисті виділення мають насторожити.

  • Здуття живота

Часто жінки ігнорують цей симптом. Адже здуття нерідко виникає через особливості харчування або у передменструальний період. Але насправді воно може бути ознакою появи захворювання, коли пухлина та рідина навколо неї змушують живіт роздуватися. Тому краще звернутися до лікаря, нехай перевірить.

  • Швидка насичуваність

Асцит – накопичення рідини у черевній порожнині, також вірогідна ознака раку яєчників. Він може призвести до відчуття швидкої насичуваності та втрати апетиту. Такий симптом буває не лише за наявності раку, але краще не ризикувати і звернутися до лікаря.

  • Спазми

Нерідко спазми в нижній частині живота жінки приймають за менструальні й не звертають увагу на дискомфорт, до якого вже звикли. Проте таке скорочення м’язів може свідчити про наявність пухлини.

  • Біль у спині

Жінки з раком яєчників можуть відчувати сильний біль у спині. Це відбувається через накопичення в малому тазі рідини або ж поширення пухлини, яка тисне на тканини у нижній частині спини. Жінки можуть не звертати на такий біль увагу. Але потрібно пильнувати характер нападів, особливо якщо вони стали раптовими. Тим паче, якщо не було фізичних тренувань, які б могли вплинути на спину.

  • Ускладнення дихання

Рак яєчників часто викликає проблеми з диханням. Коли пухлина зростає, то може тиснути на легені та перешкоджати вільному вдиху/видиху.

  • Печія

Печія, гази, здуття, запори, загальний дискомфорт в області живота можуть свідчити про розвиток раку яєчників. Адже пухлина тисне на кишечник, перешкоджаючи його нормальній роботі.

  • Часті позиви до сечовипускання

Пухлина яєчників тисне на сечовий міхур, що спричиняє часте бажання бігати до туалету. Не варто закривати очі на цей симптом, завдяки якому, можливо, вдасться виявити хворобу на ранній стадії.

За матеріалами www.health.com

Читайте також:

Ріст ракових пухлин можна зупинити 

Мовембер: 5 фактів про рак простати 

Що треба знати про рак молочної залози