Реабілітація після інсульту: методи і перспективи

Впродовж останніх 15 років інсульт залишається одним із найпоширеніших захворювань в усьому світі, і посідає в сумній статистиці причин смертності друге місце – після ішемічної хвороби серця. В Україні 17% життів забирає саме інсульт. Небезпека цієї недуги не тільки у високій смертності, а й у надзвичайно високих показниках інвалідизації: після перенесеного інсульту 48% хворих втрачають можливість рухатися, 18% не можуть говорити, у більшості є проблеми з пам’яттю та іншими когнітивними функціями. Але чим раніше розпочати реабілітацію після інсульту, тим більше у людини шансів повернутися до повноцінного життя.

  • Ефективна реабілітація: коли і як

Найпоширенішим є ішемічний інсульт – його також називають інфарктом мозку. Він розвивається внаслідок тромбозу: тромб закупорює судини, і певні ділянки мозку не отримують кисню. Результат – порушення тих функцій, за які відповідає уражена ділянка. Існує також геморагічний інсульт – це крововилив у мозок, який стається внаслідок розриву судини.

Реабілітація після інсульту починається у перші дні після того, як стався напад: усі заходи проводять у відділенні лікарні, де було надано допомогу. Реабілітаційні періоди ділять за часовими проміжками:

  • Гострий період – реабілітація перших 3-4 тижнів після інсульту, яка починається ще в лікарні й продовжується вдома.
  • Ранній відновний період – триває до півроку, три перших місяці є найважливішими, у цей час всі реабілітаційні заходи мають бути регулярними, інтенсивними, максимально кваліфікованими, і передбачають вплив на всі втрачені чи ослаблені функції: рух, мовлення, пам’ять, увагу.
  • Пізній відновний період – триває до року після інсульту, включає різні фізіотерапевтичні процедури, заняття з психологом, прийом засобів для відновлення пам’яті після інсульту тощо.
  • Віддалений відновний період – передбачає реабілітаційні заходи, які можуть знадобитися після року реабілітації. Вони зазвичай менш інтенсивні, проводяться амбулаторно, але можуть передбачати також санаторний відпочинок, масажі, лікувальну фізкультуру, прийом засобів, які допомагають нормалізувати кровообіг в мозку.

Надзвичайно важливо, щоб хворий брав активну участь в усіх реабілітаційних заходах. Величезну допомогу можуть надати й рідні, зацікавлені в якнайшвидшому відновленні здоров’я того, хто переніс інсульт.

  • Відновлення роботи мозку після інсульту

Якщо відновлювати рухову активність допомагає фізіотерапія та лікувальна гімнастика, то нормалізації кровопостачання мозку сприяє прийом спеціальних засобів. Важливо те, що не тільки синтетичні препарати, а й деякі речовини природного походження мають доведену дію, і їх рекомендують як при реабілітації після інсульту, так і при інших станах, коли порушується кровопостачання головного мозку (наприклад, при віковій деменції та хворобі Альцгеймера).

До таких природних засобів належить екстракт листя гінко білоба. Він допомагає поліпшити кровопостачання судин мозку, відновити пам’ять після інсульту, активізувати процеси, що відповідають за концентрацію уваги, процеси мислення загалом. Дію гінко білоба посилює ще одна відома рослина – готу кола, або центела азіатська. Крім того, що її називають “травою пам’яті” – адже вона сприяє відновленню пам’яті при порушеннях мозкового кровообігу, центела чинить позитивну дію при тривожних і депресивних станах, а депресія, на жаль, належить до поширених наслідків інсульту. Оптимально, якщо обидва рослинні екстракти містяться в одному засобі – такому, як Білларіум.

Відновленню пам’яті та інтелектуальних функцій також сприяють вправи на мислення, увагу, запам’ятовування: розв’язування кросвордів, вивчення напам’ять віршів, заняття з іноземної мови.

Повноцінна інтелектуальна активність – такий же важливий аспект реабілітації після інсульту, як відновлення здатності рухатися та говорити. Опускати руки в процесі реабілітації в жодному разі не варто, адже регулярні наполегливі заняття дають змогу повернутися до активного життя та роботи.

Читайте також:

Головний біль, шум, запаморочення: чому вони виникають?

Погіршення пам’яті: 5 кроків профілактики 

Чому погіршується пам’ять: 5 найпоширеніших причин

Чому пам’ять підводить у відповідальний момент

РЕКЛАМА

Білларіум – комплексмний засіб, що містить стандартизовані екстракти листя гінко білоба і трави центели азіатської. Властивості гінко білоба добре відомі в медицині: екстракт листя цього дерева допомагає нормалізувати кровопостачання мозку, насичує клітини і тканини киснем та глюкозою, нормалізує обмін речовин у клітинах. Засоби із вмістом екстракту листя гінко білоба рекомендується західними протоколами лікування деменції – вікового порушення функцій мозку та проблем із пам’яттю. Спеціалісти призначають його не тільки завдяки доведеній ефективності, а й зважаючи на високий ступінь безпеки.

Менш відомим, але не менш ефективним компонентом Білларіуму є трава центели азіатської – частіше зустрічається її назва “готу кола”. Ця рослина входить до так званого “золотого списку” аюрведичної медицини – переліку з півсотні трав, дієвість яких доведена століттями практичного застосування. Цю унікальну траву ще називають “травою пам’яті”, адже вона підвищує інтелектуальні здібності та запобігає процесам старіння, які впливають на роботу мозку і погіршують пам’ять. Готу кола – або  центела азіатська – джерело біологічно активних речовин, які заспокоюють при стресах, нервових розладах, тривожних станах, депресіях, сприяють нормалізації артеріального тиску, зміцнюють кровоносні судини, поліпшують кровообіг в мозку.

Екстракти гінко білоба та центели азіатської у комплексі сприяють поліпшенню пам’яті, уваги та інших когнітивних функцій. Важливо, що готу кола підсилює позитивні ефекти гінко білоба, дозволяючи досягти справді високих результатів у профілактиці проблем з пам’яттю та увагою. БІЛЛАРІУМ – ефективний засіб, рекомендований при втраті або погіршенні пам’яті внаслідок стресу, порушень мозкового кровообігу при різних захворюваннях, в тому числі – після інсульту, при віковому погіршенні когнітивних функцій та здатності запам’ятовувати.