Подолог: рефлексотерапія стоп – не просто масаж

Рефлексотерапія або рефлекторний масаж стоп – надзвичайно приємна процедура. Її метод полягає у впливі на організм через рефлексогенні зони і біологічно активні точки, розташовані на стопі та гомілці.  

Мистецтво рефлексотерапії нараховує не одну тисячу років – її застосовували ще у давній Індії, Тибеті, Китаї і Єгипті. В одному історичному трактаті є дані про те, що і Клеопатра застосовувала цю техніку, коли омивала ноги Марку Антонію (60 р. до н.е.). Давні лікарі недаремно відводили  масажу стоп  важливу роль, адже стопи – це наш баланс, зв’язок із землею та її твірною енергією.

Також стопа є ніби зменшеною копією всього організму, адже на ній знаходиться близько 70 тисяч нервових закінчень, які ведуть до всіх внутрішніх органів і систем.

При стимуляції  активних зон, нервові імпульси надходять в органи, вмикаючи механізми їх самовідновлення, тіло приходить у стан гармонії та рівноваги, знімається напруга та покращується циркуляція енергії. З точки зору традиційної китайської медицини, саме порушення циркуляції життєвої енергії «ци» меридіанами організму – є основною причиною виникнення хвороб.

Починають рефлексотерапію з легкого масажу стоп. Про стан організму може багато розказати їх температура – в нормі ноги здорової людини мають бути сухими та теплими.

  • Вологі і холодні ноги – показник нестачі енергії в області шлунка і порушення функції щитоподібної залози.
  • Вологі і гарячі ноги свідчать про запальні процеси і легеневі інфекції.
  • Сухі і холодні ноги свідчать про проблеми із серцево-судинною системою. Також слід звернути увагу на роботу серця, якщо права нога тепла, а ліва холодна.
  • Сухі і гарячі ноги найчастіше вказують на надмірну кількість гормонів щитоподібної залози і підвищену кислотність.

Рефлексологи використовують спеціальну карту стопи, на якій видно, які саме зони відповідають за ту чи іншу частину людського тіла. Так, кінчики пальців мають зв’язок з головою, верхня частина стопи – з грудним та шийним відділами хребта, п’ятка – з нижньою частиною спини, точки на підйомі стопи впливають на стан внутрішніх органів. Вважається, що будь-яка хвороба сама себе проявить у вигляді чутливого місця на відповідній зоні, це так звані «вікна» послаблених органів, до яких слід віднестись особливо уважно.

Пояснити ефективність рефлексотерапії можна і звичнішими медичними термінами. Під тиском сили тяжіння кровообіг у стопах та рух крові від стоп до серця є доволі млявим і повільним. Саме тому продукти розпаду накопичуються у стопах. Стимуляція активних зон сприяє відновленню крово- і лімфотоку, що нормалізує роботу внутрішніх органів та сприяє швидшому виведенню токсинів із організму.

Також масаж позитивно впливає на нервову систему, здійснює гармонізуючий ефект, звільнює від стресу  – після сеансу масажу тіло розслабляється як після медитації або глибокого сну. Серед інших позитивних ефектів рефлексотерапії – стабілізація артеріального тиску, звільнення від головних болів та зміцнення імунної системи. До того ж після курсу масажу спостерігається естетичний ефект – зменшення набряків стоп, щиколоток, литкових м’язів і колін.

До протипоказань належать: грибкові захворювання стоп, шкірні захворювання, гострі інфекційні захворювання, тяжка стадія варикозної хвороби, злоякісні та доброякісні новоутворення.

Сама по собі рефлексотерапія не є лікувальною процедурою, вона не лікує – а стимулює організм почати процес самовідновлення. Рефлексологи користуються методами холістичної медицини: за рахунок покращення загального стану організму, тіло швидше позбавляється від хвороби.


КОЗЛОВА Світлана, подолог, досвід роботи 5 років

Рефлексотерапія – це ефективна методика, яка дійсно допомагає швидко відчути покращення. Массаж стимулює правильну роботу внутрішніх органів, опірно-рухової та лімфатичної системи, сприяє зменшенню набряків, позитивно впливає на нервову систему, повертає тонус організму. Крім того, після процедури виникає відчуття незвичайної легкості в ногах! Не можна не згадати про ще один плюс рефлексотерапії – лікування практично не має побічних ефектів і протипоказань, воно абсолютно нешкідливо для будь-яких інших органів (що не завжди можна сказати про медикаментозні препарати). На мою думку, сучасні підходи в медицині не повинні обмежуватись фармацевтичними засобами – кожна людина унікальна і допомагати їй потрібно комплексно.

Тел.:+38(095)290-88-90

Підготувала Галина ТЕЛИЧУК 
спеціально для “Живи активно!”