Ризики пізніх пологів

Усе більше жінок до останнього відтягують своє материнство, разом з тим збільшуючи ризик ускладнень під час пологів. Чому вагітним у віці частіше потрібен кесарів розтин і як впливають вікові зміни в організмі матері на перебіг вагітності, з’ясували вчені з Королівського коледжу в Лондоні.

Дослідники використали 8-місячних самок гризунів, що відповідає віку 35-річної жінки. Вчені проаналізували фізіологічні функції шийки матки і маткових м’язів вагітних гризунів під час процесу народжування.

По-перше, вчені з’ясували, як матка реагує на окситоцин – гормон, який допомагає полегшити перейми. По-друге, щоб зрозуміти, скільки енергії виробляється для скорочення м’язів матки, вони проаналізували функціонування мітохондрій – органелл клітин, що відповідають за вироблення енергії. І по-третє, вчені відстежили синтез прогестерону – гормону, що підтримує вагітність, готує матку до пологів і зміцнює стінки малого тазу.

Дослідники виявили,  що у мишей старшого віку було менше мітохондрій, а також ускладнювалися продукування і доставка окситоцину й прогестерону, якщо порівнювати з молодими мишами.  Також у них помітили  змінени функціонування м’язів  – м’язи були менш чутливі до скорочення.

«Наше дослідження підкреслює, що існують ключові фізіологічні й клітинні зміни, які призводять до ускладнень під час пологів, і вони безпосередньо пов’язані з віком матері», – сказала керівник дослідження доктор Рейчел Трайб.

Співавтор доктор Рима Паттел додала: «Зрозуміло, що робити конкретніші висновки з дослідів на мишах неможливо, тому необхідне подальше вивчення. Але в цілому наше дослідження має велике значення для створення таких умов, які допоможуть зробити успішними навіть пізні пологи».