Щеплення проти грипу: 5 міфів

Міф 1: Грип не є серйозним захворюванням, тому я не робитиму щеплення

Факт: Щорічно 650 тис. осіб можуть померти від грипу. Ця цифра стосується лише випадків ураження дихальних шляхів, тому загальна картина, ймовірно, ще масштабніша. Кожен може заразитися грипом, особливо той, хто має низький імунітет. Більшість людей видужують протягом декількох тижнів, але у декого розвиваються ускладнення, зокрема синусит, вушні інфекції, запалення легенів, серцево-судинні захворювання тощо.

Міф 2: Зробивши щеплення, я захворію на грип

Факт: Вакцина проти грипу містить інактивований вірус, тому ви не захворієте. Якщо ви відчуваєте слабкість або температура тіла дещо підвищилася – не панікуйте. Це нормальна реакція імунної системи на щеплення і, як правило, триває лише день-два.

Міф 3: Вакцинація пов’язана з серйозними побічними ефектами

Факт: Щеплення від грипу є безпечним. Значні побічні реакції надзвичайно рідкісні. В одного на мільйон людей може розвинутися синдром Гієна – Барре (стан, коли імунна система вражає власні периферичні нерви), що спричиняє м’язову слабкість та параліч.

Міф 4: Я зробив щеплення, але все одно захворів, тож воно неефективне

Факт: Деякі віруси грипу постійно циркулюють у соціумі, тому можна заразитися, навіть незважаючи на вакцинацію. Проте щеплення підвищує вірогідність того, що людина не захворіє. Особливо це стосується осіб з уразливою імунною системою, які найбільше ризикують не вберегтися від вірусу.

Міф 5: Я вагітна, тому мені не можна робити щеплення від грипу

Факт: Вагітні жінки мають обов’язково проходити вакцинацію, оскільки їхній імунітет слабший, ніж зазвичай. Інактивована вакцина проти грипу безпечна на будь-якому етапі вагітності.

Джерело:

За матеріалами www.who.int

Читайте також:

Як попередити інфекційні захворювання – поради батькам

Імунізація: про що потрібно пам’ятати 


Від яких хвороб рятує вакцинація