Що таке кодеїн та в чому небезпека кодеїновмісних препаратів?

Кодеїн – це природний алкалоїд опіуму, який застосовується у поєднанні з іншими речовинами в лікарських засобах від кашлю та головного болю. Важливо, що більшість таких препаратів (у тому числі лікарські форми для дітей), мають відпускатися з аптек виключно за рецептом лікаря. На жаль, не всі аптеки сьогодні дотримуються вимог чинного законодавства.

Небезпека криється в тому, що при застосуванні препаратів, які містять кодеїн у великих дозах та значних кількостях, у хворих, які цим зловживають, виникає серйозна наркотична (кодеїнова) залежність. Громадські  організації, які займаються реабілітацією таких осіб,  неодноразово наголошують на тому, що особливо легко підпадають під вплив кодеїну молоді люди і діти шкільного віку. А лікування і реабілітація таких залежних надзвичайно складна та довготривала.

Аби якось сприяти вирішенню цього важливого питання, Аптечна професійна асоціація України (АПАУ) у 2016 році започаткувала акцію «Кодеїн-стоп!», до якої приєдналися майже всі аптеки  – учасники АПАУ.

Коментує доктор фармацевтичних наук Володимир РУДЕНКО, директор АПАУ:

«У рамках соціальної акції тисячі аптечних закладів розмістили наклейки із текстом «У цій аптеці не продають кодеїновмісні препарати без рецепта!». Тобто, аби запобігти створенню умов для збільшення кількості наркозалежних серед молоді, наші учасники на власному прикладі показують, як цього можна уникнути, просто усвідомлюючи свою соціальну відповідальність. Бо саме від роздрібного сегменту фармацевтичного ринку сьогодні залежить, чи буде існувати «аптечна наркоманія».
Пан Володимир наголосив, що АПАУ  не проти застосування таких ліків при певних патологічних станах людини та не проти їх виробництва, але виключно за те, щоб не було зловживань і щоб реалізація цих препаратів у всіх аптеках України проводилася згідно із діючими правилами.
Важливо розуміти, що вживання препаратів, які містять кодеїн, виключно за призначенням лікаря та згідно з інструкціями про застосування, демонструє  добру клінічну ефективність і є цілком безпечним. Тому рекомендуємо не вдаватися до самолікування й у випадку захворювання одразу звертатися до лікаря, а вже потім іти до аптеки, щоби придбати той чи інший рекомендований фахівцем лікарський засіб.

Підготувала Галина Теличук