Що заважає позбутися зайвих кілограмів

У це важко повірити, але у світі від ожиріння та викликаних ним захворювань помирає втричі більше людей, ніж від голоду! Зайва вага стала проблемою у багатьох країнах світу. Причина ожиріння – не лише переїдання, але й неправильне харчування, малорухливий спосіб життя.  Коли ж потрібно бити тривогу? І яких поширених помилок потрібно уникати у боротьбі із зайвими кілограмами?

Перед тим, як худнути, необхідно з’ясувати, чи дійсно вам це потрібно. Для цього існує загальноприйнята у світі формула Індексу маси тіла (ІМТ). Це показник співвідношення ваги до зросту людини, який дозволяє визначити кількість жирової тканини та допомагає оцінити ризик виникнення хвороб, пов’язаних із надмірною вагою. ІМТ розраховується за формулою: І = mh2, де m – маса тіла, h – зріст у метрах.  Відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я нормальними є показники 18-25. Якщо більше – це вже ознаки ожиріння. І тут варто замислитися про свій спосіб життя і харчування. Радимо скористатися нашим калькулятором маси тіла!

Просто менше їсти, не вживати вуглеводів, відмовитись від улюблених тістечок, дотримуватися жорстких дієт – це не вихід. Як тільки-но ви повернетеся до звичного харчування, кілограми теж повернуться, ще й у більшій кількості. Бо коли організм не отримує необхідної кількості поживних речовин, він включає режим економії енергії, а все, що потрапляє в організм, починає відкладати про запас. Обмінні процеси налагоджують свою роботу так, щоб витрачати як можна менше жирових запасів. Тож «рятувальний круг» на талії та стегнах аж ніяк не зменшиться. Дієтологи радять їсти меншими порціями, але часто. Не переїдати, збалансовувати кількість отриманих калорій і витраченої енергії. Головне правило – їсти можна все, але з розумом, отримуючи від їжі користь, а не лише задоволення. Найкращі друзі – свіжі овочі й фрукти, нежирне м’ясо і риба, цільні злаки, продукти натурального походження. Якщо вживати їжу за певним графіком, у відповідних порціях – вага просто зобов’язана прийти в норму.

Надзвичайно важливу роль у контролі маси тіла відіграє гідратація, тобто підтримка водного балансу організму. Вода в житті людини є другим після повітря життєво необхідним елементом. Вона складає 60-70 % в організмі людини, є розчинником шкідливих речовин і каталізатором обмінних процесів. Тож необхідно уважно прислухатися до організму, який сам дає сигнали при потребі вологи, особливо у спеку чи при фізичних навантаженнях. Про нестачу вологи в організмі свідчать суха шкіра, ламке волосся, часті головні болі, зниження фізичної активності. При недостатній кількості рідини порушується обмін речовин в організмі, і як наслідок – з’являється ожиріння. Товстуни часто обмежують себе у вживанні рідини, мотивуючи тим, що від неї виникають набряки. Це помилкова думка. Набряки – це вже наслідок, а не причина неправильної гідратації. До того ж при виникненні набряків обов’язково варто проконсультуватися з лікарем, можливо, причина набряків криється у захворюванні серця чи нирок.  

Кожна людина має вживати в середньому щодня 2-2,5 літра води. Дослідження довели, що джерелом поповнення водного балансу може бути не лише звичайна вода, а й компоти, чаї, морси, солодкі газовані напої, сокиКількість рідини варто збільшити, якщо ви займаєтесь спортом чи відвідуєте сауну. Навіть, коли вам здається, що зголодніли – краще спочатку випити склянку води. 

А от вживання алкогольних напої, які хоч і містять воду, не сприяє гідратації організму.

Якщо будете правильно харчуватися, слідкувати за водним балансом, але при цьому днями лежатимете на дивані, то зайва вага навряд чи кудись подінеться. Вчені довели, що малорухливі люди більше втомлюються, страждають від головного болю, безсоння, навіть стають роздратованими. Так що активний рух – це не лише спосіб життя, а й запорука хорошого настрою та здоров’я. Щоб зберегти його якомога довше, варто обов’язково дослухатися до свого організму, дотримуватися здорового харчування, вживаючи стільки калорій, скільки витрачаєте, вчасно і достатньо пити, весело й рухливо проводити час.