Нестоматологічні причини несвіжого подиху

Поганого запаху з рота можна ефективно позбутися за допомогою деяких простих методів і цілком природних та доступних засобів.

Часом людина може відчути поганий запах зі свого рота – наприклад, зранку, щойно прокинувшись. Але в багатьох ситуаціях вона навіть не усвідомлює цієї проблеми, поки хтось інший не вкаже на неї. Так, це дуже неприємно.

Найпоширеніші причини поганого запаху з рота

  •   Погана гігієна ротової порожнини
  •  Стоматологічні проблеми (захворювання ясен, карієс, абсцеси)
  •  Хронічний гайморит
  •  Інфекції дихальних шляхів
  • Вживання деяких ліків, як-от інʼєкції інсуліну
  • Вживання синтетичних вітамінних комплексів
  • Ниркова чи печінкова недостатність

 

Найчастіше причиною несвіжого подиху є погана гігієна ротової порожнини і запальні процеси в ротовій порожнині та дихальних шляхах. Та інколи несвіжий подих може бути проявом серйозної хвороби – захворювання нирок, печінки або шлунково-кишкового тракту. У цьому випадку слід спрямувати всі зусилля на те, аби знайти та вилікувати основну хворобу.

Утім, у переважній більшості випадків позбутися халитозу (саме так по-науковому називається поганий запах з рота) зовсім нескладно.

Ретельно чистіть язик

Щоразу, коли чистите зуби, не забувайте також чистити язик. На ньому може утворюватися бактеріальний наліт, що й буде причиною поганого запаху з рота. Для цієї процедури цілком підійде звичайна зубна щітка. Також у продажу є спеціальні зубні щітки зі шкребком для язика. Або, якщо вам дуже захочеться, можете придбати окрему щіточку-шкребок для чищення язика – на ринку є достатньо пропозицій такого інструментарію.

Пийте зелений чай

Зелений чай – ефективний природний засіб для очищення подиху. Він багатий на антиоксиданти, які успішно розчиняють сірковмісний наліт у ротовій порожнині, що в багатьох випадках є причиною халитозу. Дослідження також доводять, що регулярне вживання зеленого чаю захищає від карієсу.

Жуйте ґумку

Жувальна ґумка не просто перебиває неприємний запах з рота. Вона змушує ваші слинні залози активніше працювати, а отже – зволожує ротову порожнину. Таким чином жуйка допомагає боротися з однією з можливих причин халитозу – сухістю в роті.

Пийте кисломолочні напої

Напої та десерти з пробіотиками – кефір, йогурт, закваска, інші кисломолочні продукти – також допомагають позбутися поганого запаху з рота. Корисні бактерії з набілу пригнічують розмноження шкідливих бактерій у ротовій порожнині, а також підтримують належний баланс у вашій травній системі. Отже, візьміть за правило щодня вживати йогурт або кефір.

Причини поганого запаху з рота можуть бути дуже різні. Найбільш тривіальна – якщо ви протягом доби їли часник, цибулю, пили багато кави, курили і вживали алкоголь. В таких випадках проблему вирішать мʼятна жуйка і кілька стебел зелені петрушки. Але в деяких випадках несвіжий подих є індикатором проблем зі здоровʼям.

 

Що робити, аби ця проблема ніколи не поставала перед вами

•          Підтримуйте належну гігієну ротової порожнини

•          Регулярно відвідуйте стоматолога

•          Відмовтесь від тютюну

•          Вживайте алкоголь лише в помірних дозах

•          Пийте більше води

•          Їжте більше продуктів із високим вмістом клітковини (овочів і фруктів)

Щоб не стикатися з проблемою поганого дихання,  треба уважно стежити за своїм здоровʼям, регулярно проходити профілактичні огляди і своєчасно звертатися до лікарів у випадку поганого самопочуття.

Свіже дихання додає людині привабливості й підвищує шанси успішної соціальної комунікації. Тому варто серйозно ставитися до основних  рекомендацій, що дозволять вам завжди почуватися впевнено щодо того враження, яке ви справляєте на інших людей.

Підготувала Наталія Кошманенко

Читайте також: 

Здорові та доглянуті вуста

АБільшість дорослих людей має ознаки захворювання ясен

«Бабусині» рецепти відбілювання зубів лякають стоматологів