Сегментарно-рефлекторний масаж: як почути свій організм?

Масаж – це приємна процедура і спосіб зупинити патологічні процеси в організмі. Про сегментарно-рефлекторний масаж (СРМ) та його особливості – говорили із дипломованим масажистом Вікторією СМАХТІНОЮ.

— Чи є СРМ лікувальним? І чи потрібно для нього призначення лікаря?
— Сегментарно-рефлекторний масаж полягає в опосередкованому впливі на внутрішні органи через масажні прийоми на певних ділянках шкіри (сегментах). Оскільки масажист діє на ці сегменти з метою профілактики, призупинення патологічних процесів і лікування певних захворювань, то цей тип массажу відносять до лікувального. Попередній огляд і призначення кваліфікованого спеціаліста є обов’язковими, адже при загальному сприятливому впливі у такого массажу є і протипоказання.

— Розкажіть про них детальніше.

— В першу чергу це: інфекційні захворювання, психічні розлади, венеричні завхорювання, набряки, запальні процеси на шкірі, підвищена температура, онкологічні захворювання, переломи, тяжкі травми опорно-рухової системи. Також СРМ може викликати такі побічні явища, як зсув рефлексів, коли з’являються невластиві болі, оніміння, свербіж, поколювання в деяких областях. Але така реакція не становить загрози і усувається шляхом масажу компенсаторних зон. Наприклад, після масажу шийного відділу та потилиці, може з’явитися запаморочення або втрата свідомості. В такому віпадку слід розтерти скроні та лоб.

— В чому полягає ідея СРМ?

— Наш організм – це цілісна система, що регулюється ЦНС. Ще на ранніх стадіях свого розвитку зародок набуває ряд «сегментів», оснащених відповідним спинномозковим нервом. Зв’язок «спинномозковий нерв – відповідний сегмент на шкірі» залишається незмінним протягом всього життя. Коли виникає проблема у внутрішньому органі, по нервових каналах сигнал поступає до головного і спинного мозку. Далі він іде до відповідних рецепторів шкіри на певній ділянці, яка функціонально пов’язана із відповідним органом. У відповідь на імпульс у тому чи іншому сегменті може відчуватися гіпертонус м’язів, оніміння, свербіж, різкий або тупий біль при натисканні. А впливаючи на певну ділянку за допомогою масажних прийомів, усуваються патологічні зміни, а отже і покращується стан хворих органів.

— Тобто уражений орган звертається до нас «мовою тіла» і сам просить про допомогу?

— Так. Якщо знати мову свого тіла, можна багато дізнатися про стан свого здоров’я. Наприклад, якщо у вас постійно болить праве плече або «защемлені» трапеції, це означає можливі проблеми із печнікою або жовчним міхуром; часті судоми литкових м’язів – нестача магнію чи хвороба нирок (або незручне взуття); суха шкіра – можливе погане жовчовиділення; темні круги під очима – несправність роботи ендокринної системи або підшлункової залози. Якщо цікаво дізнатися більше, раджу почитати «Методы функциональной диагностики в висцеральной хиропрактике» А. Огулова.

— Чи повинен масажист мати медичну освіту?

— Безумовно, якщо масажист має медичну освіту, це лише плюс. Але на кваліфікованих курсах дають не лише необхідні навички у техніці виконання масажу, але й основи анатомії та фізіології. До того ж, масажист не виявляє самостійно хворобу, а діє на підставі показань лікаря. І шкода можлива лише в тому випадку, коли масажист без медичної освіти намагається самостійно діагностувати і лікувати хвороби, ще й застосовуючи надмірну стимуляцію сегментів. Головне ж правило свідомого масажиста – «Не зашкодь!».

— Які є види СРМ?

— Виділяють сегментарний, періостальний, Шиатсу, сполучнотканинний та точковий підвиди СРМ.

Сегментарний масаж виконується на рефлекторних сегментах, які є проекцією певних органів. Його головною метою є зменшення негативного впливу патологічних змін в організмі людини.
Періостальний масаж – це також фізичний вплив на болючі точки, але з метою покращення кровообігу та прискорення обмінних процесів в організмі. Рекомендований при захворюваннях внутрішніх органів, проблемах із опорно-руховим апаратом.
Шиатсу – це японська техніка, в основі якої натискання пальцями на акупунктурні точки. Такий масаж підходить для загального покращення самопочуття, відновлення енергетичного балансу і для профілактики психічних розладів. Перевагою такого методу є те, що цей вид масажу можна робити самому собі.
Сполучнотканинний масаж впливає на нервові закінчення сполучної  тканини, яку масажист стягує подушечками 3 і 4 пальців. Цей масаж сприяє швидшому процесу регенерації рубців і нормалізації кровопостачання тканин і органів.
Точковий масаж – це фізичний вплив на активні точки, в яких зосереджені нервові закінчення. При його правильному виконанні пацієнт відчуває біль в активних точках, який згодом вгасає, а потім взагалі зникає.

 

— Коли та за яких умов краще проводити сеанс масажу?  
— Масаж найкраще проводити вранці після сніданку або перед обідом. Особливо ефективним масаж буде при паралельному дотриманні збалансованого харчування та здорового способу життя.

 

— В яких випадках найчастіше назначається курс СРМ?
— В першу чергу це: головний біль, хронічне і функціональне захворювання внутрішніх органів, захворювання опорно-рухової, серцево-судинної, нервової та сечополової систем, порушення функцій ендокринної системи, порушення кровообігу, захворювання органів дихання та шлунково-кишкового тракту. Цей массаж, на відміну від класичного, наприклад, показаний навіть при таких серйозних захворюваннях, як стенокардія, хронічна серцево-судинна недостатність, ішемічна хвороба серця, хронічний бронхіт, бронхіальна астма, пневмонія, плеврит, варикозне розширення вен, хронічний гастрит, виразки, холецистит, жовчо-камяна хвороба, радикуліт, деформуючі захворювання хребта – але не в стадії загострення!

 

— Скільки сеансів масажу потрібно для досягнення бажаного ефекту?
— Достатньо 1-2 разів на тиждень. Інтенсивність має зростати поступово з кожним сеансом. Тривалість сеансу – 15-20 хвилин, але з обов’язковим розігрівом і розслабленням за допомогою класичних прийомів по 10 хвилин до і після сеансу.

Бесіду вела Галина Теличук