Чим багатший життєвий досвід, тим щасливіша людина

Дослідження в галузі психології дозволяє припустити, що незважаючи на схильність до здобуття матеріальних благ для збільшення відчуття щастя, отриманий життєвий досвід може принести не менше щастя. Дослідники повідомляють, що вік і усвідомлення кількості часу, який залишився в житті, впливає на відчуття щастя, яким насолоджуються люди похилого віку.

Аміт Бхаттачарджі (Amit Bhattacharjee) та його колеги з Дартмутського коледжу (Нью-Гемпшир, США) завершили серію з восьми досліджень, в рамках яких дослідники просили учасників згадати, спланувати або уявити щасливі переживання, щоб спробувати виявити відмінності між звичайним життєвим досвідом (типовий і частий) та незвичайним життєвим досвідом (нетиповий і рідкісний).

Дослідники особливо були зацікавлені у перевірці їхньої теорії щодо того, що молоді люди схильні відчувати більше щастя від незвичайного життєвого досвіду, ніж від звичайного. В рамках одного з досліджень понад 200 учасників з усіх кінців США віком від 18 до 79 років попросили згадати нещодавній незвичайний життєвий досвід, який зробив їх щасливими. Дослідники розподілили відповіді на 12 основних категорій, включаючи проведення часу з іншими (незнайомими) людьми, ключові моменти життя та подорожі. В той час як відповіді представників молодших вікових груп продемонстрували щастя від незвичайного життєвого досвіду, результати дослідження показали, що щастя від звичайних переживань було більш притаманне старшій віковій групі.

Bhattacharjee A., Mogilner C. Happiness from Ordinary and Extraordinary Experiences // J. of Consumer Research. – June 2014.

 

Також читайте “7 рецептів щастя”

“Живи яскраво, або як бути у настрої?”