Шлях до здорового способу життя: очікування та реальність

Реальність така, що ми самі відповідаємо за наше здоров’я. Не лікарі, не система охорони здоров’я, не суспільство в цілому – а саме кожен із нас власною персоною, сам за себе. Загальновідомо: щоб поліпшити здоров’я, треба змінити свою поведінку. Тут постає багато запитань. Які саме зміни потрібні конкретно вам? Чи треба скинути вагу? Чи не пора відмовитися від шкідливих звичок? Чи варто змінити стиль харчування? Скільки часу слід присвячувати фізичним вправам?  

Готовність до змін

Чи готові ви змінити свій спосіб життя на здоровіший? Від теоретичного розуміння того, що такі зміни вам потрібні, до їх практичного втілення пролягає шлях з чотирьох етапів.  

Етап 1. Усвідомлення. Ви розумієте, що ваш стиль життя потребує змін, але не маєте рішучості зламати звичний ритм.

Етап 2. Підготовка. Ви визнаєте потребу у змінах і починаєте планувати, коли і як будете їх запроваджувати.

Етап 3. Дії. Ви реалізуєте свої плани і контролюєте їх послідовне дотримання.

Етап 4. Стабільність. З плином часу зміни дають результат і ви відчуваєте переваги для здоров’я.

Обрання цілей

Отже, на якому етапі перебуваєте особисто ви? Якщо не менш ніж на другому – ви готові до того, аби обрати ціль. Це дуже важливо для загального успіху справи.

Ваша ціль має бути:

  • Конкретною

Зведіть її до чітко визначеного завдання: «я буду щодня ходити пішки як мінімум 15 хвилин під час обідньої перерви».

  • Вимірюваною

Оцінюйте свій прогрес кількісними показниками. Записуйте дані про тривалість прогулянки і довжину маршруту в робочому щоденнику.

  • Досяжною

Обміркуйте, чи здатні ви досягти поставленої цілі. Наскільки реалістичною буде ціль бігати щодня 1 годину, якщо досі ви весь вільний час лежали на канапі?

  • Реалістичною

Чи є поставлена ціль сумісною з вашим способом життя та ресурсами? Чи є у вас, приміром, якісне спортивне взуття? Чи є де прогулюватися коло вашого офісу? Можливо, краще пройтися пішки перед роботою? Чи в робочі дні  у вас знайдеться досить часу для годинних пробіжок?

  • Визначеною в часі

Часові рамки для досягнення поставленої цілі дуже важливі. «Я почну бігати зранку з наступного місяця».

Запишіть свою ціль у робочому щоденнику. Продумайте, які кроки будуть потрібні для її реалізації і складіть план.

Отже, встановлюйте цілі, будуйте плани їх досягнення, реалізуйте ці плани і оцінюйте свій прогрес.

Розвивайте позитивне ставлення

Інколи найскладнішим є зробити саме перші кроки. Тверезо оцінити свої звички і змінити їх на здоровіші – завдання нелегке. Але щойно ви усвідомите свою персональну відповідальність за власне здоров’я, як вам стане значно легше й комфортніше. Для цього сконцентруйтеся на формуванні позитивного ставлення.

Чи вам доводилося вимовляти одну з цих фраз:

«Мені вистачає руху й на роботі», «Я такий огрядний від природи», «У мене нема часу на фізичні вправи»? – Шукаючи відмовки в зовнішніх обставинах, ви лише відкладаєте вирішення своїх персональних проблем, що залежать винятково від вас.

«У мене зовсім нема сили волі» – Якщо у вас її нема, то в кого буде? Адже йдеться про ваше здоров’я! Сила волі – не вроджена риса, її можна і треба розвивати. Ви цілком здатні регулярно виконувати фізичні вправи, ви просто переконали себе, що це вам не під силу.

«Я не можу втратити зайву вагу». – То ви хочете сказати, що більше не варто й пробувати? Забороніть собі будь-які негативні думки.

Отже, прийміть як даність власну відповідальність за своє здоров’я, будьте позитивними і сконцентруйтеся на тому, аби контролювати свою поведінку. 

 

Також читайте “Як почати активне життя? Поради для лежебок”