Шопоголіки – хто вони такі

Яскраві товари на полицях в магазині змушують битися ваше серце частіше? Найкращі ліки від депресії – шопінг? Висновок напрошується сам, ви – шопоголік!

Цей термін прийшов до нас з Заходу, американські вчені б’ють тривогу і порівнюють пристрасть до покупок з наркоманією. Не будемо впадати в крайнощі, а поступово розберемось: що таке шопоголізм і звідки він бере початок, його симптоми та як вилікуватись від цього недугу.

Шопоголіки – це люди, що неконтрольовано здійснюють покупки. Психологи говорять про те, що під час покупки в крові збільшується рівень ендорфіну  – гормону щастя. Отримаєш раз задоволення від покупки – зупинитися вже не можеш. Як тільки одержиш омріяну річ – щастя накриває з головою і швидко згасає.

Після цього відчуваєш розпач і почуття провини, за те, що витратив останні 200 грн. на не дужу потрібну річь. Так от, за такою миттю щастя шопоголіки і полюють.  Корінь проблеми потрібно шукайте в дитинстві.

Прихильники шопінгу зростають в родинах, де батьки зациклені на матеріальному благополуччі. Заклопотані  роботою батьки, не мають часу приділяти дітям належної уваги, тому найпростіше що можна зробити – це купити любов. Нестачу батьківського тепла та любові компенсують подарунками. Дитина звикає до того, що любов прирівнюється до грошей.

Інша категорія шопоголіків, навпаки, зростає в бідності. Заробляючи гроші, людина починає фанатично їх витрачати, намагаючись повернути собі все те, чого була позбавлена в дитинстві.

Батьки мають великий вплив на дитину. Якщо до дитини відносились з жорстокістю, принижували та недооцінювали, з неї виросте шопоголік. Вийшовши з-під батьківської влади, такі діти намагаються відшкодувати дефіцит любові покупками.

Також є люди, які хочуть вважатися шопоголіками, бо це здається модним. Вікторія Бекхем, Крістіна Агілера, Дженіфер Лопес зізнаються зі сторінок глянцю, що вони залежні від покупок. Молодим особам лестить прирівнювати себе до селебріті і теж вдаватися до марнотратства.

Насправді шопоголізм – це не модно і невесело. Це проблема з якою потрібно боротися, поки повністю не витратили всі свої заощадження, або не погрузли в боргах. 


Симптоми шопоголізму:

  • Часті надбюджетні витрати;
  • Незаплановані коштовні покупки (пішли в супермаркет за хлібом, а повернулися з новими туфлями на додачу ще й сумочку прихопили («На сумочку була знижка 5%»- скажете ви));
  • Приховування покупок від рідних;
  • Шопінг використовується, як ліки від депресії, стресу чи просто поганого настрою;
  • Часті конфлікти з друзями та рідними з приводу покупок;
  • Ви купуєте в кредит, якщо не вистачає готівки;
  • Сильне почуття провини після чергової покупки;
  • Бажання витрати гроші, після того, як вони з’являються на рахунку;
  • Після покупки речі розумієте, що вона вам не потрібна;
  • Потреба в покупці виникає тоді, коли маєте неприємності.

Прочитали вищезгадані симптоми і пізнали себе в деяких випадках, то зробіть висновок і почніть працювати над собою. Шопоголізм виліковна хвороба, яка потребує самодисципліни:

1. Усвідомте свою проблему;

2. Підберіть альтернативу прогулянці магазинами (йога, медитація, танці, фітнес, зустрічі з друзями);

3. Перед тим, як купити нову річ подумайте: а вона вам потрібна? Якщо сумніваєтесь – йдіть до дому, «переспіть» з цією думкою. На наступний ранок виявиться, що ця річ вам не потрібна.

4. Цікаво плануйте своє дозвілля: кіно, театр, подорожі, зустрічі з цікавими людьми;

5. Розраховуйтесь готівкою – це дозволить контролювати витрати;

6. Плануйте свої витрати: всі покупки здійснюйте за списком.

Шопоголізм – не вирок: самодисципліна та «холодний» розум допоможуть здолати хворобу 21 століття.

Підготувала Інна Ляшенко