Як схуднути, не “сидячи” на жодній дієті

Схуднення без дієт і голодування – це не мова про якісь магічні засоби, а про доволі прості і дуже корисні речі. Наші запитання – до дієтолога.

— Як же так: схуднути без жодних дієт? Це магія якась!

— Насправді все дуже просто. Скажіть, для чого ми худнемо? Позбутися зайвих кілограмів потрібно не для того, щоб похвалитися друзям гарним тілом, а щоб оздоровитися. Здорові люди худнути не приходять. При цьому схуднути – не означає марніти та мучити себе голодом. Так ви може і втратите якусь кількість кілограмів, але коли повернетесь до звичайного способу життя – кілограми теж повернуться, ще із надлишком! Організм почне запасатися на випадок нового голодування. Отже наша ціль – позбутися зайвого жиру і зайвої води, але не втратити при цьому енергетичну ємність тканин.


— І як же це зробити?

— Гугл тут не допоможе – не обійтися без допомоги лікаря дієтолога, адже тут потрібен індивідуальний підхід. Тому що у когось – проблеми з нирками, він набирає багато зайвої води, він не товстий – він «водянистий». У когось великі м’язові пласти – він не товстий, а м’язистий, важкий… У кожної людини є свої особливості, свої супутні захворювання.  Є така методика під назвою «біоімпедансний аналіз». Цей метод дозволяє дізнатися, який у вашому тілі відсоток води, жиру і м’язової маси. І якщо ми розписуємо ваш раціон, долучаємось до збалансованого харчування, ми  повинні кожного тижня розуміти, що саме пішло. Наприклад ви втратили 5 кг, але ми бачимо, що це була вода – це одне, а якщо 5 кг зайвого жиру – це зовсім інше. Наша ціль – не змарніти, а нормалізувати обмін речовин і відновити власний внутрішній регулюючий каркас.

—І тоді зайва вага не повертатиметься?

—Так, якщо у людини міцний ендокринний каркас – щоб ми не кинули «до печі» – все перегорить, перетвориться на енергію. Часто саме життя впливає на міцність цього каркасу – стреси, якісь щоденні проблеми, захворювання, експерименти із різноманітними дієтами… Тому важливо зупинитись, заручитись допомогою спеціаліста і навчити свій організм самостійно вміти регулювати всі взаємозв’язки. І не потрібно ніяких чудодійних дієт чи таблеток.

— І обмежувати себе в їжі не потрібно?
— Їсти навпаки треба! Коли ми не їмо, ми втрачаємо енергію, яка потрібна печінці, мозку і м’язам. У печінці, яка голодна, відбуваються процеси із виділенням ацетону, а мозок, як відомо, без шоколадки не працює! Ми повинні підібрати такий раціон харчування, при якому людина нормально харчується, набирається сил, отримує всі необхідні вітаміни і корисні речовини, і при цьому втрачає жир.


—Звучить заманливо! І їсти можна скільки хочеш?

—Щоб не було постійного відчуття голоду, ми маємо домогтися того, щоб інсулін не виділявся весь час у кров. Тому я не підтримую модне зараз «дробове харчування»: харчуючись як пташка – помалу, але часто – ми не даємо організму відпочити, що неприродно. Не слід постійно змушувати організм виробляти ферменти для переробки їжі, яку ми вживаємо, виділяти шлунковий сік і жовч. Має бути 3 основних прийоми їжі: сніданок, обід і вечеря. Але обід наприклад ви можете розділити – не одразу після борщу та котлет з’їсти фрукти чи десерт, а пізніше зробити невеличкий перекус.

—Напевно здорові звички слід прививати з дитинства?

— Абсолютно правильно! Насправді кількість жирових клітин закладається у людини ще у маминому животику. Коли ми худнемо, їхня кількість не зменшується – просто клітини худнуть разом із нами. Є декілька періодів, коли ці жирові клітини активно діляться: перший – на останніх місяцях вагітності, коли всі рідні говорять майбутній матусі: ти їж, їж, набирайся сил, тобі скоро народжувати! І мама їсть, отримує енергію, яка стимулює ділитися жирові клітини у дитинки. Другий період – це 7-8 місяців. В цей час зазвичай переходять із грудного вигодовування на штучне. Починаються солодкі кашки (аякже: несолодкі дитинка ж їсти не хоче!), і знову ж таки – дитина отримує вдосталь енергії для ділення цих жирових клітин. І третій період – це період статевого дозрівання. В обмін речовин вриваються статеві гормони. І якщо в цей час неправильно харчуватися і не давати фізичного навантаження, не знаходити якісь цікаві захоплення, дуже легко набрати вагу.


— Часто кажуть: переросте!
— По-перше набір ваги в цьому віці призводить до виникнення розтяжок. Ну і по-друге, на це в будь-якому разі потрібно звернути увагу, тому що подальший набір ваги веде за собою порушення вуглеводного обміну, активної роботи наднирникових залоз, підвищеному тиску і так далі. А там не за горами гіпертонічна хвороба, діабет і багато інших неприємностей.

— Ну і питання, яке хвилює абсолютно всіх: то ж чи можна їсти після 6?
— Не слід зациклюватись на цифрі «6». А якщо ви лягаєте о 2 ночі? Виходить дуже великий проміжок часу без їжі. Головне, не їсти за 3 години до сну. Якщо щось дуже хочеться – з’їжте той продукт, який не стимулюватиме продукцію інсуліну – наприклад кефір, салат із капусти та яєць… І навіть якщо щось з’їли не те – наприклад цілий шматок м’яса – не картайте себе, не сваріть. Адже дуже важливу роль відіграє  наш внутрішній емоційний стан. Гніваючись на себе за кожен зайвий шматочок, впадаючи в депресію, ви ніколи не схуднете! А якщо налаштуєтесь на гарний результат, будете активними і позитивними – все у вас обов’язково вийде!

Cпілкувалася Галина Теличук