Синдром хронічної втоми можна діагностувати за аналізом крові

Синдром хронічної втоми діагностуватиметься за аналізом крові. До такого висновку дійшли дослідники Медичної школи Стенфордського університету.

Синдром хронічної втоми (СХВ), також відомий як міалгічний енцефаломієліт або МЕ, щорічно уражає мільйони людей і характеризується слабкістю, болем у м’язах, розладами сну, головними болями та симптомами, схожими на застуду чи грип.

Оскільки СХВ часто спостерігається після серйозного захворювання, інфекції або травми (наприклад, автокатастрофи), вчені запідозрили, що справа в ослабленій імунній системі. Також науковців здивувало, що деяким людям подолати синдром хронічної втоми допомогли звичайні противірусні та протизапальні засоби.

Нове дослідження стало першим, що вказує на конкретні причини синдрому хронічної втоми – запалення, яким керує імунна система. «Раніше вчені взагалі сумнівалися, чи можна називати хворобою синдром хронічної втоми, – каже Марк Девіс, професор імунології та мікробіології, директор Інституту імунітету, трансплантації та інфекційних захворювань Стенфордського університету. – Наші ж результати доводять запальний характер синдрому хронічної втоми, а це означає, його можна діагностувати за допомогою аналізу крові».

Вчені проаналізували зразки крові 192 пацієнтів з симптомами міалгічного енцефаломієліту та порівняли їх зі зразками 392 здорових людей. Результати показали, що рівні продуктів імунної системи – цитокінів – у пацієнтів з легкими формами синдрому хронічної втоми були нижчими, ніж в осіб контрольної групи. У пацієнтів з відносно важкими випадками СХВ цитокіни навпаки були дуже високими, як і показники лептину – гормону, що контролює голод і подає мозку сигнал, що організм ситий. Ость чому люди з затяжним синдромом хронічної втоми та іншими запальними захворюваннями часто втрачають апетит. Щодо лептину, тут є ще один цікавий момент: найбільшу його кількість було виявлено у жінок. Можливо, саме цей гормон розкриє загадку, чому три з чотирьох пацієнтів з СХВ – це жінки. Але це дослідження майбутнього. На сьогодні можна вважати неабияким проривом вже те, що природа синдрому хронічної втоми  розкрита.

«Ця хвороба може зробити життя пасивним і спустошливим», – підсумував Хосе Монтойя, доктор медичних наук, професор-інфекціоніст та ініціатор дослідження. – Більше, як 35 років синдром хронічної втоми називали психологічним станом, і тільки тепер стало зрозуміло – це аж ніяк не примхи хворої уяви».

Джерело: http://www.telegraph.co.uk/science/2017/07/31/yuppie-flu-inflammatory-disease-blood-test-could-easily-diagnose/