Скільки солі в морі?

Морській солі приписують цілющі властивості, використовують її в медичних цілях, великого значення надають можливості реабілітаційних заходів у солоній воді. Наскільки солоні моря? Які показники солоності є високими, які низькими?

Світовий океан – цілісний природний організм, який на планеті обіймає до двох третин усього поверхневого простору Землі.

Морська, тобто солона вода, наповнює світовий океан, і саме вона є найпоширенішою речовиною на поверхні планети. Відмінність морської води від річкової – не тільки її солонкувато-гіркий смак, а й більша прозорість та здатність більш активно впливати на різні матеріали.

Морська вода містить понад 50 різних компонентів, деякі з них і додають їй солоного смаку, а також відповідають за інші властивості.

Яке море найсолоніше?

В середньому солоність Світового океану становить 35% – це означає, що в одному літрі води розчинені 35 грамів солей.

1. Мертве море

Мертве море набуло свого унікального складу та цілющих властивостей саме завдяки випаровуванню. Воно унікальне тому, що містить лише 25–30% хлориду натрію, тоді як в інших морях світу він становить до 77% усього сольового складу воду.  Рівень солоності досягає 340–350‰. Показник магнію у водах Мертвого моря теж дуже високий – до 50%.

2. Червоне море. 

Але найсолонішим на планеті є Червоне море – показник солоності сягає 41 граму солі на літр води (до 40‰). Атмосферні опади поповнюють його у дуже незначній кількості – до 100 мм на рік, при цьому об’єм випаровувань досить великий, до 2000 мм на рік. Поповнення моря відбувається лише з одного джерела – Аденської затоки. 

3. Середземне море.

Втім, серйозніший претендент на це “звання” – Середземне море. У деяких місцях рівень солоності в ньому сягає 39‰. Люди солону воду пити не можуть, тому дивуються, чому в такому солоному морі такий багатий живий світ. У Середземному морі живуть тюлені, морскі черепахи, 550 видів риб, понад 70 ендемічних видів риби, а також раки, восьминоги, краби, лангусти, кальмари й ще безліч представників морського світу. 

Четверте місце. Баренцове море.

На статус одного з найсолоніших претендує Баренцове море. У його поверхневих шарах рівень солоності коливається в межах 34,5–35%. 

5. Чорне море.  

Чорне море, таке звичне більшості українців, також належить до найменш солоних морів світу, хоча показники солоності в ньому різні, залежно від глибини. У Чорне море впадає безліч річок, вони постійно збагачують його прісною водою, тож справді солона вода – із показником солоності до 26–30% – є тільки на великій глибині. Середній показник солоності – 17–18‰. Поверхневі шари Чорного моря містять до 17 грамів солі на літр води. Через низьку солоність у Чорному морі досить обмежений тваринний та рослинний світ, принаймні, у порівнянні з Середземноморським та іншими, солонішими, морями. Морським істотам більше до вподоби рівень солоності понад 20%. Водночас Чорне море вважається унікальним завдяки іншому фактору – вмісту сірководню. На глибині від 200 метрів і глибше в ньому живуть бактерії, що виділяють сірководень. Більше таких морів на Землі немає.

6. Каспійське море. 

Надзвичайно солоним є Каспійське море. Найвищий показник його солоності – 13,5%. В ньому теж багато живих істот – понад 1800 видів і 728 видів рослин. Найближчим “конкурентом” Червоного моря за рівнем солоності є Мертве море.

Випаровування води – один із факторів, що визначає ступінь солоності моря. 

Чим інтенсивніше випаровування, тим більше в ньому солей. Їхній склад визначає вплив води на організм людини та інших живих істот. 

7. Азовське море. 

Із близьких до нас морів найменш солоним є Азовське море – показник солоності в ньому наближається до 11%.

Яка користь від моря?

Людина контактує з природною солоною водою. Хвилі мають масажний ефект, плавання у морській воді підвищує життєвий тонус, загартовує, зміцнює захисні сили організму, має антистресову дію. Морські купання допомагають ефективно реабілітуватися після травм, при захворюваннях шкіри, зокрема, екземі та псоріазі.

Втім, користь перебування біля моря – не тільки у воді, а й у повітрі. Біля морського узбережжя переважно високий атмосферний тиск, чисте, іонізоване повітря, високий вміст у повітрі озону та корисних морських випаровувань йоду, хлористого натрію, брому. Мабуть, єдина категорія людей, яким не бажано знаходитися біля моря – це ті, кому нещодавно зробили хірургічну операцію. Коли мине достатньо часу для загоєння прооперованої ділянки, можна буде знову їхати до моря. При маленьких подряпинах чи травмах море, навпаки, має загоюючу дію. Дуже корисно бути біля моря людям похилого віку, тим, хто має захворювання опорно-рухового апарату, дихальної системи, ендокринні порушення.

 

Також читайте “Вода – еліксир життя”

“Походження води на Землi”

“Вміст води у стравах”