Науково про лупу. Поради дерматолога.

 

 

 Білі лусочки, що, немов сніг, сипляться з волосся на плечі, змушують людину жити за певними правилами. Не дивно, що це спричиняє серйозний дискомфорт… Чому  виникає ця недуга і як із нею боротися?  

На запитання відповідає дерматовенеролог Світлана Галникіна.


– Більшість жінок, відвідавши перукарню та виявивши у волоссі лупу, починають нервувати, мовляв перукар погано продезінфікувала інструменти. Адже заведено вважати, що лупа – це «інфекція», яка може передаватися від людини до людини?..

– Лупа “приходить” різними шляхами, і не тільки внаслідок недотримання правил гігієни. Спричинити її появу може стресова ситуація, певні порушення роботи органів кишково-шлункового тракту, обміну речовин, інфекційне ураження грибком і навіть спадкова схильність. Лупа – це пошкодження епідермісу рогового шару. Якщо пошкодження занадто велике або постійне, відповідна реакція призводить до розвитку патологічних процесів – шкіра стає сухою, лущиться. У такому випадку на волосистій частині голови з’являється лупа.

– Які саме причини можуть сприяти виникненню лупи?

– Найчастіше це – використання фену при сушінні волосся, неправильний догляд за волоссям, нестача вітамінів групи А, В, невдало підібрана лінія косметики з догляду за волоссям, часте фарбування волосся, порушення обмінних процесів тощо. А ще лупа може бути першою ознакою себореї.

– Чи рекомендують людям із цією недугою дотримуватися певного раціону чи дієти?
– Щодо цього серед фахівців існують різні думки. У зарубіжній літературі підкреслюється, що таким пацієнтам не потрібні обмеження в їжі, бо дієта не має впливу на перебіг дерматозу. Раніше у вітчизняній літературі, навпаки, надавалося велике значення харчуванню, в якому рекомендувалося обмежити рафіновані вуглеводи, білий хліб, солодощі, сіль, прянощі, гострі приправи, продукти з великим вмістом холестерину, тваринних жирів. Проте, зараз більшість дерматологів вважає, що за допомогою дієти неможливо лікувати причини появи лупи. Водночас, не слід забувати, що правильне харчування є запорукою хорошого здоров’я і красивої шкіри.

– Яку роль відіграє догляд за шкірою голови та волосся?

– Необхідно користуватися косметикою, яка продається в аптеках і розроблена спеціально для проблемної шкіри, не містить барвників та ароматизаторів. Останніми роками у зовнішній терапії таких дерматозів добре зарекомендували себе нові розробки з лікувальної косметики. Лікарські речовини на косметичній основі мають виражений терапевтичний ефект і зручні в застосуванні.

Поради з догляду за волоссям

Для догляду за шкірою волосистої частини голови при появі лупи найкраще підходять шампуні з дьогтем. Лікувальні шампуні можуть містити протигрибкові компоненти (кетоконазол), цинк або дьоготь.

Масному волоссю допоможуть лікарські трави. Надмірну жирність волосся можна усунути, використовуючи для миття голови відвар кори дуба. 3 столові ложки кори потрібно варити в 1 л води протягом 15 хвилин. Проціджений і охолоджений відвар використовують як воду для миття. Таким відваром миють голову кожні 3 дні протягом кількох тижнів. Ополіскувати волосся спробуйте відваром трав. Для жирного волосся можна приготувати таке полоскання: 5 столових ложок листя подорожника (деревію) залити 0,5 л окропу, настояти півгодини. Також відварюють корінь лопуха, листя берези, дубову кору, шавлію, підбіл.

Сухе волосся корисно обполоснути настоєм м’яти або липового цвіту (2 столові ложки на 1 склянку окропу, настояти впродовж 30—40 хвилин). Відвари підкислюють яблучним оцтом.

 

Також читайте “Волосся, куди ти?”

“12 правил для красивого волосся”

“Цікаві факти про волосся”

“Корисні поради для краси та здоров’я”