Соціальні фактори значно впливають на шанси вижити при лейкемії

Згідно з результатами нещодавнього дослідження, соціальні та економічні фактори впливають на шанси вижити у людей з діагнозом гостра мієлобластна лейкемія (рак крові). Дослідники підкреслили, що найчастіше вмирають незастраховані, неодружені, а також люди із низьким рівнем доходу.

Вчені проаналізували дані більш ніж 5500 людей, віком до 65 років. Вони виявили, що на додаток до віку пацієнта і розвитку захворювання, важливу роль у результаті лікування відіграють також соціально-економічні фактори, не пов’язані безпосередньо з медичним обслуговуванням.  

Зокрема, більший ризик ранньої смерті мали одинокі або розлучені люди, а також ті, хто не мали медичного страхового полісу, і проживали у районах із нижчим рівнем доходів.

Дослідники припустили, що ці три фактори вказують на відсутність матеріальної та соціальної підтримки пацієнтів, яка могла б допомогти їм успішно пройти цей важкий та тривалий шлях до одужання.

«Як лікарі, ми більше концентруємось на біології раку, але ми маємо також звертати увагу на ті ресурси, які доступні нашим пацієнтам із лейкемією, адже це значно впливає на їхні шанси вижити», – зазначив  провідний дослідник д-р Хосе Коста-Лучано з університеті штату Алабама в Бірмінгемі.

За матеріалами сайту «Medscape».

Також читайте Як показати, що ви піклуєтеся про людину в депресії?

Чи легко вам дихається?

Біовулик для здоров’я