Соцмережі викликають клінічну депресію у підлітків

Гормональні сплески і соціальний тиск для багатьох підлітків – непосильна ноша. Стресові ситуації і постійне занепокоєння підвищують ризик розвитку депресії у юнацтва, особливо у дівчаток.

У недавньому американському дослідженні, опублікованому в журналі Pediatrics, зафіксовано значний стрибок захворювання на депресію у юних дівчат за останні 6 років. Вчені пов’язують цей факт зі зростаючою залежністю від соціальних медіа у цій віковій групі.

Психіатр Рамін Моджтабай і його колеги з Університету Джонса Хопкінса поставили собі за мету дізнатися, чи збільшився рівень депресії серед підлітків за останнє десятиліття. Вони проаналізували федеральні дані в період з 2005 по 2014 роки і виявили, що рівень депресії значно підвищився: цей стан було діагностовано у майже півтора мільйона підлітків, три чверті з яких – дівчата.

«Отримані результати стали останньою ланкою в ланцюжку наукових досліджень, які доводять, що жінки будь-якого віку більш схильні до депресії, ніж чоловіки,» – сказала психолог Катрін Штайнер-Адер.

Сучасні соціальні мережі і меседжери (Facebook, Instagram і Snapchat) посилюють цю проблему, підвищуючи залежність від громадської думки.

Психолог Штайнер-Адер закликає школи проявити ініціативу в профілактиці депресивних станів у підлітків. Медитація, на її думку, є одним із найдієвіших інструментів. Практикувати медитацію Катрін Штайнер-Адер пропонує безпосередньо на шкільних заняттях.

«Мозок дітей потребує відпочинку від сучасних технологій, – стверджує Штайнер-Адер, – концентрація уваги, вміння слухати себе показують важливість самотності та допомагають практикуючим відволіктися від смартфонів».

У той же час, Рамін Моджтабай попереджає батьків, сімейних лікарів і вчителів про те, як важливо не пропустити будь-які зміни в поведінці підлітків.

Симптоми депресії можуть включати проблеми зі сном, зниження апетиту та неуважність.

Підготувала Ася Дан