Солярій шкодить не всім

Сонячні дні не за горами, але красиву засмагу хочеться вже сьогодні. Солярій – найшвидший спосіб отримати красивий відтінок шкіри. Ледь засмагла шкіра виглядає більш здоровою та  доглянутою. Засмага краще тональних засобів здатна приховати недоліки шкіри.

Ретельно підбирайте салон, в якому будете засмагати – це є запорукою здоров’я та краси вашої шкіри. В салоні консультант має зорієнтувати відвідувача, скільки хвилин оптимально засмагати і якими засобами для захисту або посилення, засмаги слід скористатися. Але, у всьому потрібно знати міру, солярій не виключення.

Що таке солярій?

Солярій – це спеціальні пристрої з вбудованими в них ультрафіолетовими лампами, випромінювання від яких активує відкладення в нижніх шарах епідермісу пігменту – меланіну. Такий простий, на перший погляд, прилад має масу корисних властивостей, завдяки яким користується високою популярністю не тільки серед жінок,  але і у чоловіків.

У відвідуванні солярію є ряд плюсів і мінусів. Перед тим, як йти в солярій детально розгляньте ці плюси та мінуси, щоб ваш вибір був свідомим.

Користь від солярію:

  • ультрафіолетове випромінювання штучного сонця контролюється. З цього виходить, що засмагати в солярії набагато безпечніше, ніж на пляжі. Як відомо, весь сонячний спектр ділиться на три типи променів: A, B, C. Останні, С-промені – найшкідливіші. У солярії ці небезпечні промені не використовуються. Промені А та В корисні (звичайно, в помірних дозах), а засмага є не що інше, як реакція шкіри на ці ультрафіолетові промені.
  • при потраплянні на шкіру ультрафіолетових променів в організмі людини починається процес вироблення вітаміну D, який сприяє кращому засвоєнню кальцію в організмі;
  • допоможе позбутися псоріазу та вугрів на шкірі;
  • допомагає організму людини боротися з вірусними хворобами, оскільки знищує  бактерії.
  • засмагла шкіра – це завжди гарно.

Обережно солярій, або мінуси солярію:

  • підвищений ризик виникнення онкологічних захворювань шкіри. Якщо в родині були випадки ракових захворювань шкіри, краще відмовитись від штучної засмаги;
  • відомо, що ультрафіолетові промені негативно впливають на сітківку ока. Вони проникають навіть через закриті повіки, на яких лежить чорна пов’язка. Для солярію слід придбати сонцезахисні окуляри з лінзами, на яких нанесений ультрафіолетовий захист.
  • швидке старіння шкіри. УФ – промені солярію проникають в найглибші клітини шкіри, руйнуючи тканини колагену і еластину, це і викликає появу зморшок. Щоб уникнути цього фахівці радять користуватися сонцезахисними кремами.

Пам’ятайте, що є люди яким категорично не можна засмагати в солярію. Найкраще, перед тим, як збираєтесь в солярій відвідати лікаря – дерматолога.

Протипоказання відвідування солярію:

  • вагітні жінки;
  • особи, молодше 18 років;
  • люди зі світлою шкірою та веснянками на обличчі та тілі;
  • особи, у яких спостерігається загострення будь – якої хвороби;
  • жінки, що проходять лікування у гінеколога;
  • жінки та чоловіки, що мають часті кровотечі;
  • люди, що мають безліч родимок на тілі;

Солярії є двох типів: вертикальні та горизонтальні.

Вертикальні солярії.  Їх вважають більш гігієнічними – ви не будете контактувати зі стінками пристрою, шкіра засмагає швидше (ламп істотно більше, ніж в горизонтальному солярії). Але, є істотний мінус вертикальних соляріїв – при зношенні, або іншими словами старінні ламп, ртуть в них осідає внизу. Через це лампа буде нагріватися не рівномірно, і температура зверху і знизу буде відрізнятися, з цього слідує, що засмага буде нерівною.

Горизонтальний солярій. Тут можна полежати, розслабитися  і відпочити. Раніше люди боялися горизонтальних соляріїв, бо вважали, що можна підхопити захворювання шкіри (через те, що люди пітніють і їх гола шкіра торкається скла, на якому лежав хтось інший і теж пітнів), але ця проблема вирішена з появою засобів для чищення соляріїв.

Основні правила відвідування соляріїв:

  1. Обов’язково  ховайте волосся від УФ – променів;
  2. Одягайте сонцезахисні окуляри, щоб не пошкодити сітківку ока;
  3. Користуйтесь сонцезахисним кремом;
  4. Зволожуйте шкіру обличчя;
  5. Напередодні відвідування солярію не варто митися з милом, так як воно руйнує природне кисле середовище шкіри, збільшуючи ймовірність появи опіку;
  6. Користуйтесь бальзамом для губ з SPF;
  7. Відразу після відвідування солярію не можна приймати холодний душ;
  8. Після відвідування солярію пийте багато води, щоб відновити водний баланс організму.

Якщо ви вперше вирішили відвідати солярій, то запам’ятайте – максимальний час знаходження там не повинен перевищувати 7 хвилин. На наступний сеанс можна йти тільки через 2-3 дні в тому випадку, якщо на шкірі немає почервоніння і болісних відчуттів.

Перед  тим, як зважитись на відвідування солярію проконсультуйтесь з лікарем – дерматологом. Консультація лікаря допоможе зберегти ваше здоров’я.

Підготувала Інна Ляшенко