Сови проти жайворонків: боротьба хронотипів

 

Ви, мабуть, давно визначилися з власним хронотипом. Але незалежно від того, сова ви чи жайворонок, зрозуміти представників протилежного табору однаково важко.

Жайворонки традиційно вважають сов лінивцями, які недостатньо організовані для того, щоб заснути вчасно і не страждати зранку. Сови ж дивуються тому, що жайворонкам навіщось потрібно прокидатись з сонцем і збентежені їх всепоглинаючою диктатурою (робочий день, що починається о 8 ранку – це ж просто жорстоко!).

Хто правий і чи справді хронотип – це просто виправдання для власної неорганізованості? Поділимося думками представників обох таборів.

Ірина:

«Я на 100% жайворонок. Це мій стиль і спосіб життя. Звичку до нього мені допомогла виробити бабуся, з якою я жила з самого дитинства. Вона все життя прокидалась з птахами, щоб встигнути зробити якнайбільше, але і засипала з ними, щоб набратися енергії на наступний нелегкий день. От і я така. Доки чоловік прокинеться, щоб збиратися на роботу, я вже кілька годин як на ногах, навіть втомитися встигаю (сміється)».


Лілія:

«Працюю офіціанткою і зрозуміла, що я жайворонок, відразу після виходу на першу нічну зміну. Було занадто важко налаштуватися на роботу, а об 23:00 очі взагалі почали злипатися. Всі думки – про улюблене ліжко і наскільки солодко на ньому спати. На жаль, я абсолютно не вмію адаптуватися до нічного графіку і способу життя. Пощастило, що мій роботодавець ввійшов у моє становище: більше денних змін – ніяких нічних».


 

Євген:

«Мені пощастило, що я жайворонок. Адже сучасний ритм життя призначений більше для нас. Я без проблем прокидаюсь о 6 ранку, відразу йду на пробіжку, потім ситно снідаю і о 8 вже на роботі. З 9 до 11 ранку – пік моїх творчих можливостей, тому до обіду я вже трохи втомлююсь. Друге дихання відкривається десь о 16:00, тоді дороблюється основний масив роботи, яка у програмістів, на жаль, сидяча. А після закінчення робочого дня в мене залишається час для прогулянок, тренажерного залу та зустрічей з друзями. О 22:00 всі справи вже зроблені і я чудово висипаюсь».


 

 

:

Ігор:

«У нашій сім’ї я жайворонок, а моя дружина – сова. На щастя, нам це не заважає, хоча я чув, що різні хронотипи – часта причина розлучень. Я прокидаюсь о 6, трішки граю в комп’ютерні ігри, готую коханій сніданок і каву, адже хочеться дати їй можливість ще трішки поспати. Вона ж натомість готує мені вечерю, коли я пізно приходжу з роботи і в мене вже немає ні на що сил. Різні хронотипи в нашому випадку – просто ще одна можливість потурбуватися одне про одного».


Мар’яна:

«Я сова, якій доводиться підлаштовуватися під робочий графік жайворонків. І це жахливо. О 8 ранку мій організм абсолютно не налаштований на працю, він хоче спати. Доводиться заливати в себе 2-3 склянки кави, щоб не засипати на робочому місці. Енергія зявляється лише після обіду, доводиться затримуватися, щоб надолужити час, втрачений зранку. Зате ввечері і вночі енергії надміру. Хочеться щось робити, вчити, творити. Може, варто змінити роботу?»


Олександр:

«Я музикант, і саме вночі пишеться найкраща музика. Добре, що студія працює цілодобово і я сам собі формую графік роботи. Уявляю, наскільки важко працювати зранку, особливо людям творчих професій. 

Мені подобається вести нічний спосіб життя. Вночі і друзі відвертіші, і розмови цікавіші».


Чи варто себе ломати, підлаштовуючись під інший хронотип? Дізнаємось думку експерта.

 
Анна Герасимчук, психолог:
«Вважається, що жайворонки ведуть здоровіший спосіб життя, адже пік їхньої активності припадає на світлу частину доби, що генетично закладено в організмі людини. Але дослідження показали, що сови в свою чергу набагато краще адаптуються до зміни режимів, і, до речі, знаходиться у кращому психічному стані, ніж жайворонки. Вони більш розслаблені і менш конфліктні.
Шкода, що українські роботодавці досить рідко звертають увагу на питання хронотипів власних працівників. Американські вчені провели дослідження, що економіка втрачає понад 20 млрд доларів щороку через хронічний недосип робітників. Не кажучи вже про кількість кави, якою потрібно їх запасати (сміється).
Справді, навіть невелика свобода у виборі працівниками найбільш оптимальних годин роботи може збільшить її ефективність на 75%».