І спрагу втамує, і наснаги додасть

У літню спеку хочеться пити більше, ніж звичайно: організм інтенсивно втрачає вологу і, щоб відновити водний баланс, треба випивати не звичні 1,5-2 літри за день, а мінімум три. До того ж, спрага відчувається вже тоді, коли організм зневоднений, тому варто просто привчити себе у літню пору робити ковток-два, навіть коли не хочеться пити.

Та якщо пити в літню пору хочеться значно більше, то їсти – навпаки, адже при високих температурах зменшуються загальні енергетичні витрати організму і для подолання голоду достатньо менше їжі. Літо – чудова пора активного відпочинку: плавання, походів у гори, їзди на велосипедах, піших прогулянок, спортивних ігор…, і для всього цього необхідно поповнювати організм енергією. Оскільки апетит за такої погоди, як правило, поганий, то потрібну для активності енергію ми черпаємо з фруктів, овочів і з напоїв.

Справді, коли хочеться втамувати спрагу, зазвичай, не береться до уваги калорійність напоїв. А даремно.

Як відомо, калорійність або енергетична цінність харчових продуктів — це кількість енергії, яка утворюється при окисленні жирів, білків, вуглеводів, що міститься у продуктах харчування, і витрачається на фізіологічні функції. Вода, що становить основу будь-якого напою, не є джерелом енергії для організму. Тому напої у порівнянні з їжею, як правило, менш калорійні. Енергетичну цінність вітамінів, ферментів та інших органічних речовин не враховують, оскільки в напоях їхня кількість незначна. 1 г білку містить 4 ккал, 1 г жиру — 9 ккал, 1 г вуглеводів — 3,75 ккал. Розраховують калорійність на 100 мл. напою.

Ми звикли вважати, що кава та чай, як і питна чи мінеральна вода, для організму енергетичної цінності не представляють. Це так, якщо мова йде про чорний байховий чай без цукру. Адже у каві без цукру присутня зовсім невелика кількість білків та вуглеводів, що наділяють напій символічною калорійністю: дві звичні 50 мл. філіжанки містять 2 ккал. А от чистий зелений чай порівняно калорійний – 28 ккал за рахунок вмісту вуглеводів. Звичайно, різноманітні модні трав’яні та фруктові доповнення букету будь-якого чаю надають напою додаткових калорій. Якщо ви не можете обійтися без додавання у чай чи каву цукру, а то й молока чи вершків, ви робите ці напої не лише джерелом гідратації, а й додатковим джерелом енергії. Правда, через свою поживність такі напої більше підходять для легкого перекусу, ніж для втамування спраги. Традиційний чай «по-англійськи» з молоком за рахунок високого вмісту білків має близько 150 ккал (навіть чай з лимоном за рахунок лимону дасть 43 ккал). А, наприклад, натуральна кава зі згущеними вершками та цукром, «потягне» на понад 300 ккал. Різноманітні кавові та какао напої за калорійністю не дуже поступаються солодкій каві з вершками. У першу чергу – за рахунок доданого цукру.

Натуральні овочеві соки – низькокалорійні та ситні. І в спеку томатний чи овочевий сік може з успіхом замінити легку страву. У них багато вітамінів, а також необхідні організму елементи та клітковина, а енергетична цінність становить всього 13-45 ккал. Фруктові соки переважно не містять жирів та мають незначну кількість білків – до 1 г на 100 мл., однак значно калорійніші за рахунок високого вмісту вуглеводів, у першу чергу – плодового цукру фруктози. Більшість звичних нам соків знаходиться у діапазоні 35-70 ккал. Компоти та узвари з тих же фруктів ще калорійніші – до 100 ккал. Показовий приклад: найпоширеніший яблучний сік містить 42 ккал, а звичний яблучний компот – у двічі більше – 85 ккал.

А от зручні для втамування спраги на ходу такі напої, як хлібний квас чи солодкі газовані напої, як правило, не виділяються енергетичною цінністю. У квасі міститься 27 ккал, що співставно з зеленим чаєм, а, наприклад, в Coca-Cola  – 42 ккал, що відповідає калорійності яблучного соку. Причому у Соса-Соla енергетична цінність забезпечується виключно за рахунок вмісту у напої натурального цукру. До того ж вона чудово освіжить.

Як правило, чим більше калорій містить напій – тим менш він «питкий» (тобто, його багато просто не вип’єш). Тому у спрагу підсвідомо ми й надаємо перевагу не звичайній воді, але й не висококалорійним напоям. «Золота середина» натомість і спрагу добре втамує, і необхідної енергії додасть. І не варто переживати за появу зайвих кілограмів, бо важлива не стільки кількість калорій, як баланс їх надходження і затрат. Пийте те, що любите, щоб не відчувати спраги і отримуйте задоволення від напоїв і літа!