Стартував ХХ Чемпіонат світу з футболу!

У Бразилії розпочалася справжня футбольна лихоманка, що раз на чотири роки  охоплює весь світ! Адже 12 червня на новенькому «Арена де Сан-Паулу» стартував XX ювілейний Чемпіонат світу  з футболу ФІФА, або, одним словом, Мундіаль! Тотальна футболоманія триватиме місяць і завершиться 13 липня на легендарній «Маракані» (колись – найбільшому стадіоні світу, що зібрав на фінальній грі Чемпіонату світу 1950 року майже 200 тисяч глядачів!). За цей час на 12 стадіонах країни буде зіграно 64 матчі, у яких заграно кількасот гравців. За ними з трибун будуть спостерігати кілька мільйонів, а з екранів різноманітних приймаючих пристроїв – кілька мільярдів глядачів! І ще довго обговорюватимуть та згадуватимуть – починаючи від постів у соцмережах та записів у блогах звичайних вболівальників до публікацій біографічних спогадів безпосередніх учасників цих подій багато років потому. Такий ефект у сучасному світі комунікаційних технологій має найпопулярніша на планеті гра!

А розпочиналось все, знову ж таки у Південній Америці. А саме –  у південному сусіді нинішніх господарів – маленькому Уругваї, у далекому 1930 році. Тоді усі 18 матчів за участі 13 команд  були зіграні у одному місті – столиці країни Монтевідео, лише на трьох стадіонах.  На стадіонах за іграми спостерігало в середньому лише по 25 тисяч глядачів! Футбол на той час не здобув тієї фантастичної світової популярності, яку йому принесло згодом телебачення через телевізійні трансляції матчів.

Однак визначальне значення світових футбольних форумів не у зростанні пасивної глядацької аудиторії , а у популяризації, сприянню максимальному поширенню самої гри у різних куточках світу, особливо серед дітей та підлітків. Адже для футболу, за великим рахунком, потрібен лише м’яч, і хоча б невелика ділянка вільного простору . Більш демократичної гри годі й шукати – мабуть тому вона й підкорила весь світ. І якщо сучасний професійний футбол, як і будь-який професійний спорт, з його фізичними навантаженнями на грані можливостей людського організму та високою травматичністю (велика ціна великих перемог) не додає врешті-решт здоров’я, то аматорський , безперечно, корисний. Загальновідомо, заняття футболом зміцнює кістки, підвищує витривалість, покращує реакцію та сприяє швидкому прийняттю рішень.

Футбол не лише підвищує рівень загальної фізичної підготовки, і який також може бути використаний для лікування хвороб, викликаних неправильним способом життя. Внаслідок великомасштабного дослідницького проекту з футболу, в якому кілька років  тому взяли участь більше 50 дослідників з 7 країн, підтвердилося ряд припущень. Наприклад, виявилося, що чоловіки меншою мірою схильні хвилюватися при грі у футбол, ніж при бігові, а жіночий футбол піднімає командний дух і допомагає жінкам зберігати фізичну активність. До таких висновків прийшли вчені, вивчаючи фізіологічні, психологічні та соціологічні аспекти любительського і рекреаційного футболу у  порівнянні біговими тренуваннями.

Головним партнером цього дослідницького проекту став науково-дослідний підрозділ ФІФА. І дане дослідження надало наукову базу для ініціатив. Таких, як ініційована ФІФА програма «11 за здоров’я», яка використовує футбол в якості освітнього інструменту, що пропагує здоровий спосіб життя дітей з метою підвищення інформованості і поліпшення здоров’я у африканських і південно-американських спільнотах. Проект Мішель Обами «Давайте рухатися», спрямований на боротьбу з ожирінням серед американських підлітків  за допомогою правильної дієти та спорту, також проголосив футбол ефективними фізичними вправами. У Європі, в свою чергу,  започатковано такі ініціативи, як «Проект Відкритий футбольний клуб», «Проект Футбол на роботі» та «Проект Інтенсивність на уроках фізкультури». В Україні схожим національним  проектом став «Урок футболу», що впроваджувався у загальноосвітніх школах, а також визнаний УЄФА наймасовішими національними європейськими футбольними змаганнями – Всеукраїнський дитячий турнір «Шкіряний м’яч – Кубок Coca-Cola».

Отож спостерігайте за великим футболом з Бразилії та не забувайте і самі відвідати найближчий стадіон чи просто на подвір’ї трохи пограти в м’яча з дітьми та друзями – це піде на користь усім!