Страви із риби та морепродуктів: смачно, корисно і… доступно!

 

Рибу та морепродукти можна назвати справжньою скарбницею здоров’я. Це  багате джерело білка, вітамінів і корисних макро- та мікроелементів. Українці традиційно надають перевагу м’ясу і часто забувають про те, якими смачними  та різноманітними можуть бути страви із риби. Супер-фіналіст «МастерШеф-2»  та засновник «Асоціації шеф-кухарів Одеси» Михайло СОСНОВСЬКИХ  поділився із нами секретами приготування кулінарних шедеврів із доступних видів риби та морепродуктів. 

— Михайло, як зустріли Новий рік? Готували самі або оцінювали страви інших?

— Новий рік зустрів у колі сім’ї та оцінював страви, які приготував мій молодший брат – це мій найкращий учень.

 

— Яка ваша улюблена новорічна страва?

—Як би банально це не звучало, але це наша застільна закуска – оселедець під шубою!

 

— А які ваші улюблені традиційні одеські страви? 

—Дуже подобається наш одеський форшмак та ікра із баклажанів.

 

— Впевнена, що ви, як справжній одесит, знаєте безліч не лише класичних, а і неординарних страв з риби і морепродуктів, які зацікавили б навіть затятих м’ясоїдів. Мені на думку спадає тільки борщ з карасями і мармелад з морепродуктів. Що ще є цікавого?

—  Наприклад, до вершкового супу з картоплі та цибулі чудово підійде морозиво з копченої скумбрії. Також я дуже люблю подавати до овочів, обсмажених на мангалі або на грилі, соус із консервованого тунця у власному соку, молока, солі і соусу провансаль (майонез) – як на мене, просто шалено смачне поєднання!

 

— А яка ваша коронна страва з риби чи морепродуктів? 

— Цю страву підказала мені моя дружина, а я її удосконалив: це масляна риба з кукурудзяною кашею, тушкованими помідорами чері в бальзамічному оцеті і козячим сиром.

 

— Звучить дуже смачно! Ви якось казали, що цікавитесь таким модним напрямком, як кулінарна хімія. Чи популярно це в Україні?

— Я дуже позитивно ставлюся до цього розділу в кулінарії. Але, на жаль, у нас люди не готові сприймати це як їжу. У нас менталітет інший: ми маємо бачити, що їмо, а молекулярна кулінарія – це фокус! 

 

— Ви пропагуєте ідею, що смачно харчуватися можна недорого – зокрема, у своєму проекті «Пацанська кухня». Що це за проект?

— Цей проект був створений спонтанно, задовго до проекту МастерШеф і, на жаль, зараз немає часу та можливості займатися ним. Але дійсно, він розповідав людям, що можна створювати кулінарні шедеври, маючи мінімум продуктів у своєму холодильнику. Наприклад, із грибів, кореня селери, картоплі, кулінарних вершків, часнику і цибулі можна приготувати надзвичайно смачний крем-суп для коханої тещі .

 

— Але якщо говорити про рибу та морепродукти – це досить дорогий сегмент і часто недоступний для більшості українців. Можливо, є якісь рецепти з недорогих видів риби, які все одно виходять дуже смачними? 

— Є чудовий рецепт чорноморських мідій, які наразі можна знайти в Одесі за 30 грн за 1 кг. 
Помийте мідії залізним йоршиком для миття посуду. На розігрітій сковороді із соняшниковою олією обсмажте мідії із додаванням білого сухого вина під закритою кришкою протягом 3 хвилин, поки мідії не розкриються (мідії, які не відкрилися, слід викинути). Додайте сіль та сметану, перемішайте. Потім викладіть мідії на тарілку, процідіть соус через дрібне сито з марлею та полийте ним мідії. Рекомендую їсти з обсмаженим на олії багетом.

Ще один смачний рецепт недорогої морської риби – тюлечка, смажена в спеціях:

Змішайте 1 ч. л. насіння коріандру з 1 ч.л. сушених пластинок перцю чилі, розтовчіть у ступці і додайте 4 ст. л. борошна та морську сіль. Налийте олію у розігріту сковороду, обваляйте помиту і висушену свіжу тюльку у суміші і смажте. Тюлька готова, як тільки набуває золотавого кольору. Подавайте з часниковим майонезом або скибками лимону.

Смачного!

Бесіду вела Галина Теличук

Читайте також:  

Філе яловичини з грибним гратеном від Михайла Сосновських