Суші-дієта

Наближаються останні дні травня, а літо вже майже стукає в наші двері. Настала пора, коли потрібно забути про здобу, тортики та цукерки и почати займатись підготовкою до літнього сезону. З кожним роком кількість дієт зростає залежно від модних тенденцій харчування. Одна з таких тенденцій – суші-дієта. Все частіше говорять про таку дієту, не лише як про нешкідливу, а й як про корисний спосіб позбутися зайвих кілограмів.

Меню дієти

Основне правило дієти  – вживати різноманітні види ролів та суші. Суші – це невелична грудочка рису, приправленого соусом, зі шматочком риби чи креветки. Роли готуються шляхом скручування начинки в лист водоростей чи рисового паперу – так, як готуються звичайні рулетики. Сама начинка може бути різноманітною, починаючи від сирих овочів і закінчуючи звичайним м’ясом.

Денний раціон:

8 шматочків суші чи ролів на сніданок
6 шматочків на обід
4 шматочки на вечерю
Пити можна воду або зелений чай

Дієтологи рекомендують вживати вподовж дня різні види ролів чи суші, щоб дієта вам не набридла. Також дозволяється вживати інші низькокалорійні страви японської кухні. Однак, і при такій свободі дій є певні правила. В раціоні мають бути лише прості види ролів та суші, тобто начинка має складатись з одного продукту. Чим менша кількість продуктів у начинці, тим менше калорій ви отримуєте.

Корисні властивості продуктів

Рис. Цей продукт збагачений складними вуглеводами та клітковиною. Вуглеводи дають енергію, а клітковина покращує травлення. Вітамін В, що міститься в рисі, зміцнює нервову систему та покращує стан шкіри, нігтів та волосся. Також рис містить фосфор, цинк, залізо та кальцій. Такий продукт відмінно поєднується з морепродуктами. Крім того, рис  діє, як сорбент, що виводить з організму шкідливі речовини.
Риба та морепродукти. В першу чергу риба та морепродукти збагачені білком, який швидко засвоюється. Омега-3 та жирні кислоти корисні для серцево-судинної системи, вони попереджають утворення тромбів,  знижуючи ризик виникнення серцевих нападів, а також покращують розумову та фізичну активність. Також ці продукти містять вітаміни групи В, йод, цинк, калій та фосфор.
Водорості норі. Водорості – джерело йоду, кальцію та заліза. Ці мінерали відповідають за здоров’я скелету і кровоносної системи. Також японські водорості містять вітаміни А, D і групи В й  антиоксиданти. З точки зору здорового харчування тандем рису та водоростей – ідеальний тандем.
Васабі. Васабі – це висушений та подрібнений корінь рослини, яка також має назву васабі, і за смаковими якостями дещо схожа з хроном. Японська приправа має дезінфікуючі властивості і знищує різноманітні мікроорганізми в сирій рибі. Гострий васабі є також і чудовим джерелом вітаміну С.
Авокадо. Цей фрукт є доволі калорійним, оскільки містить багато жирів. Проте ці жири виключно корисні, оскільки належать до мононасичених, і знижують рівень «поганого» холестерину в крові. Крім того авокадо – сильний антиоксидант. Містить калій та вітамін Е.
Огірок. Зелений овоч містить калій, фосфор, кальцій, магній, залізо, цинк, а також вітаміни С, В1, В2, В5, В6, Е та провітамін А. Огірок має властивість врівноважувати кислотний дисбаланс. Як відомо, цей овоч на 99% складається з води, тому в 100 грамах лише 10 ккал.

Думка дієтологів

Керол Енн Рінцлер, автор бестселера «Похудение для чайников», впевнена в тому, що суші – хороший приклад якісної їжі, яка забезпечує ситість та містить мало жирів. Проте, якщо ви виберете їх неправильно, корисність від цього продукту може зникнути. «Щоб збільшити користь суші для схуднення потрібно вибирати лише ті види, в яких продукти проходили мінімальну термічну обробку» – уточнює Рінцлер. Омега-3, жирні кислоти, що містяться в них, підтримують здоров’я мозку та серця. Також забезпечують вас білком та великою дозою вітаміну D. Американський спеціаліст з харчування Марго Джей Ратбан пропонує власний підхід до вибору японських закусок, що не шкідливі для вашої фігури: вона впевнена: чим менше інгредієнтів в суші та ролах, і чим простіший вигляд вонимають, тим вони корисніші. Сама Ратбан з усього асортименту суші-барів вибирає сашимі – нарізку з сирої риби. В 30-ти грамовій порції лосося міститься 40 ккал, а в тунці – 42 ккал.

Проте потрібно бути на 100% впевненою в її свіжості та доброчесності власників ресторанів та кафе. Дешевша риба може мати надмір солей важких металів, а неправильно приготована і та, що зберігалася в неналежних умовах, –  мати в собі паразитів.

9 правил правильного вибору суші.

Перед тим, як почати їсти суші, з’їжте порцію  супу місо. Його готують із соєвих бобів, водоростей і сиру тофу. Суп зігріває і втамовує голод, а також заповнюює шлунок, дозволяючи вам з’їсти меншу наступну порцію без боротьби із собою. Одна порція такого супу містить близько 75 Ккал.
Деякі ресторани пропонують опцію заміни красивого білого рису на корисніший бурий рис. Якщо ваша мета –  поїсти суші та не нашкодити фігурі,  то вибирайте нешліфований рис. Він зберігає злакові оболонки, що містять цінну рисову олію та всі мікроелементи й вітаміни.
Вимагайте в офіціантів соєвий соус натурального бродіння без додавання пшениці і не забувайте, що в соєвому соусі зі зниженим вмістом натрію на 25% менше солі, ніж в звичайному. Проте, він залишається солоним продуктом, який потрібно вживати в помірній кількості. Якщо ресторан не може запропонувати вам кращий соус, краще взагалі відмовитись від соусу. Тим, хто любить замовляти японську їжу додому, варто запастись якісним соєвим соусом.
Згадали про властивості імбиру для схуднення і додали його в свій раціон? Варто вживати лише свіжий! Адже маринують його у великій кількості оцту з додаванням цукру. Такий розчин не лише руйнує корисні речовини, що допомагають в боротьбі за струнку талію, а й призводить до подразнення стравоходу.
Їда паличками – це не лише демонстрація вашої поваги до японської культури, а й тренування витонченості рухів і – головне- сповільнення процесу їди, що дозволить вчасно спинитися, і покращить перетравлення їжі.
Начинки з кисломолочним сиром та майонезом (навіть якщо персонал ресторану запевняє вас,  що він є виключно японським) автоматично додають калорій і роблять суші недієтичними.
Уникайте темпури – це справжня схованка калорій! Обсмажені в хрусткому паніруванні овочі та морепродукти неймовірно апетитні, ви можете не помітити як одна порція переростає в другу. Одна така порція може прирівнюватись до фаст-фуду. Роли в паніруванні або ж гарячі такі ж «корисні»,  як шаурма.
Суші з овочевими начинками також не такі добрі, як може здатися. Через сусідство з рисом така страва виходить переважно вуглеводною, що призводить до слабкого насичення та провокує швидке повернення голоду. Краще обирати  овочеві темакі (конуси з водоростей чи соєвого паперу) без рису.
Зелений чай не тільки зменшує спрагу, яку викликають риба та солоний соус, а й покращить процес травлення, забезпечить організм  антиоксидантами, та й загалом тонізує.

Протипокази.

Не слід забувати про те, що будь-яка дієта корисна лише в помірній кількості. Норма суші для кожного індивідуальна: вона залежить від ваги, і від того, наскільки людина голодна. Наприклад, в середньому за один раз потрібно з’їдати  12-16 шматочків суші. Цього цілком достатньо, щоб насититися.

Щоб схуднути та не нашкодити своєму здоров’ю, таку дієту можна використовувати 2-3 дні в тиждень, якщо ваш організм це дозволяє. В іншому випадку суші-дієту можна використовувати, як розвантажувальний день, 1 раз в тиждень. Якщо у вас проблеми з шлунково-кишковим трактом, то їсти суші на сніданок не варто! Вранці ця їжа надто важка для шлунку. Також такий тип дієт не підходить алергікам. Червоні сорти риби, що використовують для приготування суші мають підвищену алергічну реакцію.

Сучасна мода на суші цілком зрозуміла. Це вже давно не екзотика, а здорова їжа, збагачена вітамінами та мінералами. Суші, роли, сашимі та інші японські смаколики в помірній кількості не лише дозволять вам позбутися кількох зайвих кілограмів, а й збагатять організм корисними речовинами.