Вагітна? Танцюй з користю!

Танці – це не тільки чудовий спосіб підняти собі настрій, а й можливість зайвий раз вийти з хати, не випадати з активного ритму життя, познайомитися з такими ж майбутніми матусями і, можливо, знайти нових друзів.

Танець корисний і для малюка. Доведено, що навіть на невеликому терміні вагітності майбутній меломан не тільки слухає музику, але й розрізняє мелодії. Якщо мелодія йому подобається, він затихає або плавно рухається їй в такт. Якщо ні, то він намагається будь-якими способами повідомити про це мамі: пхається, робить різкі і часті рухи.

Під час танцю ми вчимося розслаблятися. Важливо не зажиматися від болю під час пологів, а як би йти їй назустріч, розслаблятися, допомагаючи своєму малюкові з’явитися на світ. Уміння розслаблятися полегшить період перейм і збереже сили до потуг.

Прислухайтеся до свого тіла під час танцю. Головне, щоб заняття приносили радість. Зараз існують спеціальні групи для заняття танцями під час вагітності. Це можуть бути, наприклад, східні танці, багато руху з яких спеціально адаптовані для майбутніх мам. Східні танці вважаються танцями життя і родючості. Це споконвічно жіночий танець. Саме в таких рухах йде навантаження на ті групи м’язів, які не задіяні в повсякденному житті, але необхідні жінці для виношування і народження дитини (йдеться про м’язи таза). Заняття танцями при вагітності стануть ідеальною фізичним навантаженням, яка допоможе підготуватися до пологів і позитивно впливає на ще ненароджену дитину.

Незважаючи на те що танці корисні для майбутніх мам, є деякі протипоказання, що забороняють або обмежують такий рух при вагітності (наприклад, загроза передчасних пологів, загроза невиношування, хронічні захворювання серцево-судинної системи). Тому варто порадитися з лікарем, що спостерігає вагітність: якими танцями вам варто займатися, які допустимі навантаження можна собі дозволити. Рухи має бути плавними, без енергійних поворотів і поштовхів, трясінь, ударів, нахилів.

Питання, до якого терміну займатися, має вирішуватися індивідуально залежно від вашого самопочуття і особливостей протікання вагітності. Необхідно розуміти, що якщо якісь рухи приносять навіть невеликі неприємні відчуття, то робити їх не варто. Можливо, треба на якийсь час припинити заняття танцями.

Потрібно враховувати індивідуальний підхід у виборі танців і певне навантаження саме для вашого організму. Тренуватися можна щодня або час від часу залежно від вашого настрою. Прислухайтеся до своїх відчуттів. Головне, щоб заняття танцями при вагітності приносили радість і здоров’я.

 

Підготували Давидова Юлія, Лиманська Аліса,
спеціально для «Живи Активно».

 

Також читайте Головний біль при вагітності: 17 причин виникнення

Здорове харчування більш ефективно, ніж фізичні вправи, бореться із набором зайвої ваги у вагітних

Ліплення позитивно сприяє розвитку дитини