Велнес – мода на здоров’я

Велнес-індустрія набирає обертів. З кожним роком виникає ще більше способів, – нових і давно забутих, які дають можливість відчути життя у кожній клітинці свого тіла і допомагають ставати ще більш здоровими та красивими. Органічні продукти перемістилися з краєчку до центру тарілки, сеанси медитації проводяться у величезних конференц-залах, накрохмалені костюми поступилися легкому та спортивному одягу. Суспільство змінюється, а отже змінюються наші пріоритети. Тож які велнес-тренди характеризують 2017 рік?

1.      Індивідуальний підхід до харчування

Візьмімо ту ж Habit – компанію, яка використовує ДНК клієнтів, щоб запропонувати їм оптимальний раціон. Її засновник Ніл Гріммер пояснює, що всі люди різні – за статурою, віком, захопленнями… Хтось ходить у походи, а хтось любить медитувати – тож, невже їсти всі мають одне й те саме? У компанії аналізують 60 ваших біомаркерів і складають план індивідуального харчування. За бажанням команда кухарів навіть готуватиме для вас «ваші» страви та доставлятиме вам додому. Є і інші цікаві стартапи у цьому напрямку. Так,  Care/of аналізує результати розгорнутого опитувальника і рекомендує кожному особистий план вживання вітамінних комплексів. Дійсно, у кожної людини свої цілі: хтось хоче оздоровити серце або кістки, поліпшити травлення, збільшити енергію, або зменшити стрес, відповідно, і комплекси мають бути різними.

2.      Мінімалізм у тренді

Природно, на зміну надмірному споживанню приходить аскетизм. В Інстаграмі – майже 5 мільйонів зображень із хештегом #minimalism:  монохромний одяг, білі кросівки, хмари, поля, засіяні травою. Торкнувся цей тренд і сфери моди: наразі на піку популярності ідея оптимізації гардеробу. Модно витрачати менше часу на метушню та збори, адже у сучасної жінки просто немає на це часу. Що залишається? Дрібні деталі, які завершують образ. Також у моді текстильні вироби з органічних матеріалів, загорнуті в упаковку, зроблену із вторинної сировини. Сьогодні ідеальний час бути самим собою. Обігруйте старі речі на новий лад і купуйте обновки лише тоді, коли ви точно не можете без них жити.

3.      Мода на тверезість

У минулому році мода на тверезість стала відповіддю на зростаюче невдоволення людей тим, що відбувається у їхньому житті, яке більше не наповнює енергією та не мотивує. Пияцтво аж ніяк не допомагає позбутися цієї проблеми, а лише тимчасово «відключає» нас від реальності. У меню барів з’являються нові безалкогольні напої, а у броварнях пропонують широкий вибір крафтового безалкогольного пива.  Засновник безалкогольного руху «Один рік без пива» Руар Фейрбейрнс закликає всіх долучитись до цього експерименту.

4.      Більше, ніж йога

За останні кілька років неймовірна кількість людей звернулися до йоги і медитації для боротьби зі стресом та тривогою. Зараз ця тенденція виходить на новий рівень. Дуже поширеними стали так звані сенсорні заняття. Під час сеансу залучаються звукові, зорові враження, різноманітні текстури і смаки – це все працює на отримання 360-градусного досвіду. Якщо раніше медитація більше асоціювалась із духовністю, то зараз люди розуміють її переваги і механізми, завдяки яким вони можуть розкрити свій найбільший потенціал на таких заняттях. Коли ми одночасно задіюємо всі наші органи чуття, ми ніби розчиняємось у теперішньому моменті. Так ми входимо у стан «буття» замість типового для сучасних людей стану «щозавгоднороблення».

5.      Зірковий час неідеальних продуктів

Приблизно 40% продуктів у США відправляється у смітник. У минулому році кухарі почали шукати способи покінчити із цим марнотратством. Виник рух під назвою «WastED», в рамках якого кухарі створюють смачні та апетитні страви з тих продуктів харчування, які раніше просто б викинули – яблука із темними плямами, огірки негарної форми, трохи зів’яла зелень. А потім ідуть ще далі – наприклад, із залишків яловичого жиру роблять свічки. Також набирає обертів тенденція продавати менш привабливі фрукти та овочі дешевше. Тому очікується, що у 2017 році на полицях магазинів стане ще більше фруктів та овочів з уцінкою. Купуючи їх, ви допомагаєте планеті, адже зменшуєте кількість відходів. 

6.               Мескаль – нова Текіла

Мескаль – це алкогольний напій із збродженого соку агави. За останні роки його популярність стрімко зросла. Не в останню чергу це відбулося завдяки його походженню – у моді все рустикальне та старовинне. До того ж, якщо текілу наразі виробляють на великих заводах у великих містах, то мескаль везуть із невеличкого мексиканського містечка Оахака, де агаву подрібнюють вручну, обсмажують у земляних ямках, і залишають бродити на свіжому повітрі.

7.      Жіночі клуби

За останні п’ять років феміністський рух набрав шаленої популярності. Виникає все більше жіночих клубів – вільних просторів для жінок, які хочуть спілкуватися, займатися рукоділлям, тощо.  Ідея таких клубів зовсім не нова – вони були широко розповсюдженими наприкінці 19 і початку 20 століть. Тільки зараз є чудовий помічник у цій справі –  Інстаграм.

8.      Чому всі говорять про кетодієту?

Наймоднішою з часів трендової палеодієти стала кетодієта. Виникає безліч сторінок в Інстаграмі, куховарські книги і подкасти, присвячені цьому підходу до харчування. Люди заінтриговані потенційними бонусами для психічного здоров’я цієї дієти із високим вмістом жирів, низьким вмістом цукру, яку ефективно застосовували для лікування епілепсії ще з 1920-х років, а на сьогоднішній день нею навіть намагаються лікувати хворобу Альцгеймера і аутизм.

Основна мета кетодієти – навчити організм використовувати жир (а не глюкозу) в якості палива. Коли ви обмежите вживання вуглеводів, ви увійдете в стан під назвою «кетоз», при якому організм виробляє з жиру кетонові тіла, щоб надалі використовувати їх в якості енергії. Кетоз – це абсолютно нормальний стан еволюційної адаптації до часів, коли їжа була не настільки численною і доступною, як зараз.

9.      Бувай, асаї! Гриби – новий суперфуд

Гриби завоювали неабияку популярність серед медиків завдяки їхній  здатності боротися з раком, придушувати запалення, вірівнювати рівень цукру у крові та багатьом іншим корисним властивостям. Екстракти грибів є унікальними, оскільки вони містять полісахариди і бета-глюкан, з’єднання, які активують імунну систему, збільшуючи кількість білих кров’яних клітин, також вони є одним з небагатьох природних джерел вітаміну D. Більше того, гриби захищають наші тіла від патогенів і токсинів, із якими ми стикаємося щодня. А декілька видів грибів є адаптогенними, тобто вони допомагають нашому організму адаптуватися до різних стресорів сучасного життя.

Гриби зараз модно додавати до чаю або кави, до коктейлів та страв:  гарячий шоколад із грибами «чага», «рейши», «кордицепс»… А як щодо грибного лате?

10.      Інфрачервоні сауни

Інфрачервоні сауни – це нова тенденція у спа-індустрії. Ці сауни нагадують спеціальні лампи в реабілітаційних центрах та лампи для обігріву недоношених дітей. Теплові хвилі проникають в організм і підвищують його внутрішню температуру. Інфрачервоні сауни насправді холодніші, ніж традиційні сауни, і температура в них досягає приблизно 40-60⁰С, в той час як у традиційних саунах – близько 90⁰С. При цьому ви пітнітимете набагато більше! 30-хвилинний сеанс забезпечить потужну детоксикацію і глибоке розслаблення організму, а також прискорить відновлення м’язів та суглобів і зменшить відчуття стресу.  Інфрачервоні сауни лише починають виникати у спа-центрах та фітнес-студіях, але вже зараз можна придбати спеціальну термоковдру для домашнього вжитку, яка імітує ефект сауни.