Революційні технології в медицині, які вже працюють

Щодня в медицині відбуваються відкриття, які роблять людство ще ближчими до безсмертя, а те, що вважалося фантастикою ще пару років тому, стає більш ніж реальним. Часто вони не лише змінюють на краще життя людей, а й стають комерційно успішними і приносять мільйони самим винахідникам. Так сталося і з альтернативним методом лабораторних досліджень Theranos, який нещодавно схвалила Американська Асоціація з контролю за ліками та продуктами (FDA) і надала дозвіл на його широке використання.  Цей тест просто підірвав фармринок, а засновниця компанії Theranos Елізабет Холмс, яку часто називають «Стівом Джобсом у спідниці», стала однією з найвпливовіших людей планети. Про Theranos та інші революційні відкриття в медицині, які принесли неабиякі дивіденди, читайте далі.

Нано-лабораторія

За словами Елізабет, 40% людей не здають необхідні аналізи крові, тому що бояться голок чи не мають достатньо коштів. Технологія Theranos передбачає використання спеціального наноконтейнера, для якого достатньо лише найменшої краплі крові – більше ніяких болісних уколів та пробірок. Цієї крапельки достатньо для того, щоб провести 30 різноманітних тестів – від стандартного рівня цукру в крові до виявлення інфекцій, що передаються статевим шляхом. При цьому Theranos є набагато дешевшим за лабораторні методи діагностики. Це робить найскладніші тести доступними для всіх категорій населення. Ще одним плюсом технології є автоматизованість системи, що повністю виключає людський фактор – це робить вірогідність помилки значно меншою, ніж при інших методах обробки зразків крові. Революція в медицині готувалась 10 років і нині вартість Theranos становить $9 млрд.

На сьогоднішній день діє близько 20 пунктів здачі крові Theranos в мережі аптек Walgreens. Також компаніє співпрацює з декількома клініками. Плани у міс Холмс наполеонівські: для початку – центр Theranos в радіусі 5 км від кожного американця, а потім – від кожного жителя цієї планети.

Біопринтинг

Світ почув про 3D біопринтери у 2009 році, коли австралійська проектна фірма Invetech спільно з компанією регенеративної медицини Organovo створили пристрій NomoGen MMX, що зміг «надрукувати» живу тканину, за допомогою якої можна вирощувати людські органи. Засновник компанії Organovo професор Габор Форгач замахнувся на вирішення однієї із найбільших проблем людства – адже люди часто помирають, так і не дочекавшись потрібного донорського органу. 

Першим біологічним продуктом Organovo, доступним для продажу, стала тканина печінки для доклінічного тестування медичних препаратів exVive3D Liver, надрукована на біопринтері NovoGen. Ця розробка дозволяє виявляти токсичність впливу ліків на печінку людини, що не лише прискорює процес розробки ліків і підвищує точність результатів, а й зменшує необхідність експериментів над тваринами. У другій половині 2016 року компанія також планує випустити на ринок тканину нирки exVive3D tissue.

Organovo наразі працює над масштабними проектами спільно з кількома великими компаніями. Так, разом з Autodesk вони планують зайнятися моделюванням людських органів, а у партнерстві з косметичним конгломератом L’Oreal компанія планує створити на біопринтері людську шкіру для тестування косметики.

До того ж найближчим часом компанія планує перейти до випробуваннях на людях надрукованих нервових імплантантів, які були успішно вживлені пацюкам. Одним із найамбіціозніших планів компанії є створення за допомогою біопринтерів біонічних органів – частин тіла, що зможуть не просто відновити, а розширити можливості людини.

Робот-хірург

Компанія Intuitive Surgical отримала сертифікацію FDA на нову модель свого робота-хірурга Da Vinci xi. Це вже четверта версія найпопулярнішого представника роботизованої хірургії. На сьогоднішній день Da Vinci є практично в кожній крупній американській лікарні. Це спеціальний комплекс, здатний здійснювати хірургічні втручання під контролем хірурга. Da Vinci повторює його рухи в діаметрі 1 см, що знижує ризик потрапляння до рани інфекції. Найбільше Da Vinci застосовують для операцій по видаленню простати і матки, операцій на жовчному міхурі, клапанах серця, при трансплантації органів а також в естетичній хірургії.

Таку популярність технологія Da Vinci завоювала завдяки своїм перевагам: робот ніколи не втомлюється, у нього не тремтять руки, а операції він здійснює з більшою точністю і з меншим травматизмом ніж при традиційному втручанні.

Компанія Intuitive Surgical на чолі з Гарі Гутартом вже є монополістом у цій сфері, але вони не зупиняються на досягнутому. Нещодавно робот-хірург провів свою першу в історії самостійну операцію без участі людини – він видалив пацієнту жовчний міхур з поганим відтоком.

Розумний протез

У 2013 році компанія Touch Bionics випустила в серійне виробництво перший біонічний протез людської руки i-limb ultra revolution. Його особливість у здатності виконувати 24 основні дії кінцівки, у тому числі зав’язувати шнурки, брати і опускати предмети, повертати кисть і пальці в різні сторони і навіть набирати текст на клавіатурі – як на стандартній, так і на сенсорному екрані будь-яких гаджетів. Також протез автоматично адаптується під розміри предмета, з яким він взаємодіє, а у випадку тривалої бездіяльності природно «розслабляється».

А в 2015 році генеральний директор Ян Стівенс представив нову модель «розумного» протезу i-limb quantum. Цей протез використовує смарт-технологію i-mo, що дозволяє контролювати рухи мускульними сигналами людини. Також це перший протез, який може змінювати захват за допомогою простих жестів, тому він особливо популярний серед жінок та дітей. Головною фішкою протезів Touch Bionics є те, що управляти ними можна не лише завдяки м’язам руки, а і через смартфон, що значно розширює спектр можливостей.

Кардіо-капсули

У 2015 в серце одного пацієнта встановили найменший в історії електрокардіостимулятор – кардіокапсулу Micra TPS. Розроблений компанією Medtronic на чолі зі Стівеном Естерле, цей пристрій в 10 разів менший за традиційні моделі. Дякуючи маленькому розміру і відсутності батарей нового, його можна імплантувати безпосередньо в серце. Це значно збільшило строк автономної служби пристроїв, полегшило установку і значно здешевило їх.

Більше того, у цієї технології існує багато перспектив у майбутньому – пристрій можна буде імплантувати практично будь-куди, включаючи мозок – адже абсолютно всі органи, м’язи і процеси в організмі управляються електрохімічними сигналами. У планах Стівена Естерле – використання електростимуляторів для лікування хвороби Паркінсона і депресії.

В компанії Medtronic зробили прогноз: у 2050 році у світі буде 5 мільйонів людей віком старших за 100 років і 440 мільйонів старш 80 років. Хтозна, можливо, завдяки подальшим розробкам талановитих і амбіціозних дослідників, у нас є всі шанси дотягнути навіть до винайдення безсмертя.

Галина Теличук

Фото з сайтів: www.theranos.com, www.inc.com, www.intuitivesurgical.com, 
www.touchbionics.com, www.dicardiology.com

 

Також читайте Лісові горіхи нормалізують масу тіла

Дивовижні факти про наш організм

Боремося з віковою пігментацією