Тримайте мозок у добрій фізичній формі

Аби зберегти добру пам’ять, ясність думки, кмітливість та жвавість реакції, треба постійно давати організмові фізичне навантаження, якісно харчуватися, частіше зустрічатися з друзями, брати активну участь у соціальному житті.  

Якщо ви хочете, щоб з віком гострота розуму не знижувалася, тримайте свій мозок у тонусі – регулярно навантажуйте його інтелектуальною діяльністю. Якщо ваші професійні обов’язки передбачають значні розумові зусилля, постійну концентрацію уваги, виконання декількох завдань одночасно, складне планування – подякуйте Богу, що у вас така чудова робота, завдяки якій ваші розумові здібності безперервно відточуються.

Але, можливо, ви відчуваєте, що змушені виконувати надто багато рутинної роботи і ваш мозок завантажений не так активно, як би хотілося. В такому разі – слухайте багато якісної музики, вивчайте інші мови, невтомно досліджуйте й засвоюйте щось нове. Наприклад, учіться танцювати, малювати чи опановуйте гру на музичних інструментах. Науковці кажуть, що постійна навчальна діяльність стимулює нейропластичність – здатність нейронів створювати нові зв’язки, що поліпшує роботу мозку.

Але не менше значення для збереження ясного розуму має дотримання таких простих і часто повторюваних рекомендацій, як-от:

 Щоб мозок був у тонусі – більше рухайтеся

Рух – це шлях до підтримання розумової активності. Добра фізична форма є важливою передумовою «світлої голови». Будь-яка фізична активність стимулює розумову діяльність. Під час виконання вправ збільшується частота серцевих скорочень, посилюється приплив крові, а з нею – кисню до мозку. Вивільняються гормони, які контролюють рівень стресу і стимулюють розвиток нових клітин та звʼязків між нейронами. Тож не лінуйтеся і знайдіть час для регулярного відвідування спортивного залу або самостійного виконання комплексу вправ. Навіть нетривала (хоча б півгодинна) щоденна прогулянка у швидкому темпі буде корисною для підтримання роботи мозку.

Чим підживити мозок?

Правильне харчування допомагає підтримувати організм у добрій формі. П’ять порцій фруктів та овочів на день, обмеження жирів тваринного походження, різноманітний раціон, побільше натуральних продуктів, 4-5-разове харчування малими порціями – такими є основні правила сучасної дієтології. Завдяки здоровому харчуванню у ваших судинах не відкладатимуться атеросклеротичні бляшки. Це забезпечує нормальний кровообіг та повноцінне постачання киснем мозку, а також суттєво знижує ризик інсульту та нейродегенеративних захворювань – зокрема, хвороби Альцгеймера, деменції, хвороби Паркінсона.

Для підтримання розумової діяльності науковці радять їсти продукти, багаті на жирні кислоти омега-3, вітамін D, вітаміни групи В. Отже, включайте в раціон більше риби жирних сортів, ягід, горіхів, усіх видів капусти, листкових овочів.

Будьте активними в суспільному житті

Активні люди не сидять весь вільний час удома перед комп’ютером чи, страшно сказати, не лежать на канапі перед телевізором. Вони відвідують театри, музеї та виставки, ходять на громадські зібрання, зустрічаються з друзями і родичами, працюють волонтерами. За твердженням науковців,  такий стиль поведінки робить людей розумнішими. Соціальна взаємодія – чудовий стимулятор для мозку. Частіше зустрічайтеся з друзями, займайтеся суспільно корисною роботою, беріть участь у доброчинних акціях – усе це  допоможе підтримувати розумові здібності на належному рівні.

 Наталія Кошманенко

Також читайте Як відрізнити харчову непероносимість від алергії?

Як боротися з вільними радикалами за допомогою вітаміну А?

Витрачати не можна накопичити: відмінності жировідкладення