Тривожність – ворог мозкових клітин

Дослідниками доведено, що тривожність може збільшити ризик інсульту.

Майя Дж. Ламбиз (Maya J. Lambiase) та її колеги з Університету Піттсбурга (штат Пенсильванія, США) проаналізували дані 6019 дорослих учасників першого Національного дослідження здоров’я і харчування (National Health and Nutrition Examination Survey NHANES I), за станом здоров’я яких спостерігали 16,29 року.

Протягом цих років учасники проходили опитування, медичні та фізіологічні тести і здавали кров на аналізи.

Команда дослідників виявила, що ризик інсульту учасників з найбільшою кількістю симптомів тривожності збільшився на 33% порівняно з пацієнтами з найменшою кількістю таких симптомів (і контролем серцево-судинних факторів ризику).

Крім того, після врегулювання стану депресії висока тривожність корелювала зі збільшенням ризику інсульту на 13–20%.

Зазначивши, що збільшення рівня тривожності потенційно пов’язано з підвищеним ризиком інсульту незалежно від інших факторів ризику, зокрема депресії, автори дослідження стверджують, що тривожність є модифікованим фактором ризику, який широко поширений серед населення в цілому.

Його виявлення та своєчасне лікування може відіграти свою важливу роль в ефективних профілактичних та лікувальних стратегіях для поліпшення загального здоров’я серцево-судинної системи.

У попередніх дослідженнях було виявлено, що високі рівні занепокоєння пов’язані з підвищеним ризиком розвитку ішемічної хвороби серця, і це дослідження, в свою чергу, демонструє, що збільшення симптомів тривожності пов’язано з підвищеним ризиком інсульту.

Lambiase M.J., Kubzansky L.D., Thurston R.C. Prospective Study of Anxiety and Incident Stroke // Stroke. – 2013, Dec 19.

 

Також читайте:

“Як показати, що ви піклуєтеся про людину в депресії?”

“Чoму корисно їсти апельсини? Або 15 правил здорового серця”