В гостях у козаків Кіровоградщини

Сьогоднішня подорож – по краю славному, краю козацькому, в село Веселівка на Кіровоградщині.

Як завжди, прибуваючи на нове місце, застаю команду організаторів “Клич друзів – граймо разом!” за роботою, їм же потрібно все це ретельно підготувати: розвантажити і встановити звукову апаратуру, розгорнути імпровізовану сцену, прикрасити майданчик, підготувати призи тощо.

Місцева школа звичайна лише на перший погляд. Виявляється, тут проводиться науково-дослідницький експеримент «Впровадження здоров’язберігаючих технологій в системі Родина – ДНЗ – Школа». Що це таке цікавлюсь у директора Хлань Галини Гордіївни.

– Тіло без руху подібне до стоячої води, яка псується, пліснявіє, гниє. Йому потрібен рух, рух, рух і ще раз рух, – розповідає Галина Гордіївна. – Тому і зважились на такий експеримент. Результати – просто вражаючі, навіть Міністерство освіти нам подяку висловило, – каже директор. – На кожній 27-й хвилинці уроку в нас обов’язкова фізкультхвилинка. В початкових класах проводимо навчання в режимі «Динамічних поз» – введено стоячі парти. Також для дітей молодших класів у нас побудовані спеціальні рекреаційні зони, де вони на перерві можуть пограти в рухливі ігри, відпочити від інтелектуальної праці. І учні, і ми – педагоги, і навіть батьки постійно беремо участь у різних змаганнях, щоб бути гарним прикладом своїм дітям, привчати їх до активного та здорового способу життя.

– От якраз гарний приклад школи, і вчителі, і адміністрація якої усвідомлюють, що фізичний розвиток дитини не менш важливий за інтелектуальний, – приєднується до розмови координатор проекту «Клич друзів – граємо разом!» Віктор Колесник. – Такий досвід потрібно обов’язково поширювати на всю країну, а школам надавати найкраще спортивне обладнання. Ми, в міру своїх сил, намагаємось це робити. Шукаємо справжніх ентузіастів, тих вчителів які зможуть використовувати спортивне обладнання не на сто, а на двісті відсотків. Фокусом проекту є невеличкі міста та села, де школа не має можливості придбати самотужки такий майданчик, адже коштує він близько 70 тисяч гривень.

Тепер розумію, чому декілька років тому проект «Клич друзів – граємо разом!» було переорієнтовано з прибудинкових територій на шкільні двори. Задля того, щоб використовувати спортивне обладнання по максимуму.

– Шкільний двір для дітей – це завжди центр тяжіння, уроки фізкультури – це, може, навіть і не 50% корисного часу, який дає шкільний спортмайданчик. А прибудинковий майданчик, це вже якоюсь мірою власність двору і не може через себе пропустити таку масу дітей. Але ж спортом потрібно займатися всім. Крім того, тут присутня ще й виховна складова. Для участі в проекті школярі мали згуртуватися, провести змагання, розповісти про уроки фізичного виховання, вчителя фізкультури, про школу, показати, що школа – це їхній дім. Для нас суттєво цим проектом об’єднати громаду, підняти статус школи, показати, що учні самі можуть зробити для школи.

Прощаючись з Веселівкою, організатори радо усміхаються. Видно, що хлопці втомлені але задоволені. Навіть трохи заздрю їхній професії – стільки енергії, вдячності і щирої дитячої радості випадає їм бачити в своїх подорожах!

– Сьогодні здійснилась ще одна наша мрія – ми встановили майданчик справді там, де він потрібен, де чудова атмосфера, дружній колектив, дружні діти. Тому залишається побажати їм завжди бути здоровими, веселими і вірити у власні сили!

В доробку Фонду Кличко та Фундації Кока-Кола вже близько півтори сотні відкритих спортивних майданчиків по всій Україні. Песиміст скаже, що це крапля в океані, оптиміст – що океан складається з крапель. Проект «Клич друзів – граємо разом!» триває, і запорукою його подальшого розвитку може служити майже десятирічна успішна і безперервна історія. Тож побажаємо їм не зупинятися, хай буде і 246, і 1000 спортмайданчиків, і ще більше різних цікавих і корисних для здоров’я дітей проектів!