Вагітність: 5 популярних міфів

Як тільки жінка побачить дві смужки на тесті, інформаційний вакуум навколо неї починає стрімко заповнюватися різними думками – лікарів, батьків, подруг, незнайомок з форумів матусь. Постарайся сприймати будь-які відомості скептично, проводити факт-чекінг і найголовніше – довіряти насамперед собі. Твої головні вороги під час вагітності – страх і паніка. Тому нічого не бійся, пам’ятай, що більшість жінок на планеті виношують і народжують здорових дітей, і … насолоджуйся цим дивним часом.

Вагітним не можна займатися спортом?

Дізнавшись про вагітність, збираєшся лягти на диван і вважати себе кришталевою вазою? Приготуйся до наслідків: геморою, запорів, загальної млявості – і це найшкідливіші «побічні ефекти». Рух – життя, і майбутніх матерів це теж стосується. Лікар акушер-гінеколог, автор бестселера «9 місяців щастя» Олена Березовська пише: «Для профілактики ускладнень фізичні вправи грають дуже важливу роль, тому рекомендуються всім вагітним».

Загальне правило: не починай нічого нового. Якщо ти ніколи не одягала бігові кросівки, зараз не найкращий час для марафонів у парку. Так і не дійшла до студії йоги? Не варто експериментувати з асанами вверх ногами. І хоча твоєї гнучкості зараз позаздрила б Аліна Кабаєва (спасибі прогестерону, «розтягуючому» зв’язки), краще почекати з «важкою» йогою. Ходьба і плавання – найкращі друзі під час вагітності, вони рекомендовані практично всім. З іншого боку, якщо ти завжди вела активний спосіб життя, організм сприйме повна відмова від фітнесу як стрес. Адаптуй звичну спортивну рутину до нового стану, відміни вправи на передню стінку живота і взагалі слухай тіло. А при будь-якому відчутному дискомфорті відміняй непосильне навантаження.

Вагітним необхідна дієта?

Напевно, перше питання, яке приходить в голову майбутній мамі: «Що мені тепер можна їсти?» Хочеться негайно переглянути раціон і почати харчуватися ідеально. Але насправді ніяких дієт для вагітних не існує. Офіційно заборонений тільки алкоголь, все інше – рекомендації. Лікар сказав, ніяких суші і сиру з пліснявою? Справа не в продуктах як таких, а у високому ризику ними отруїтися. Якщо ти впевнена в свіжості лосося, лежачого перед тобою на тарілці, нічого, крім користі ( «хороші» жири + білок), він не принесе.

Протилежне твердження – «треба їсти за двох» – теж міф. «Змітати все, що попадеться під руку, не можна – зайва вага при вагітності досить небезпечна, – каже Олена Трубкіна, кандидат медичних наук, лікар акушер-гінеколог медичної клініки НАКФФ. – Рекомендується уникати продуктів, які містять смакові добавки, барвники і консерванти, обмежити споживання солі, оскільки вона може затримувати рідину і провокувати збільшення ваги. Важливо харчуватися помірно, збалансовано і не переїдати ».

Токсикоз – діагноз, і його треба лікувати?

У західному акушерстві такого слова вже немає. Є поняття «неприємні симптоми вагітності», до яких відносять нудоту, блювоту і слабкість перших трьох місяців. «Це нормальне фізіологічне явище на ранніх термінах, що зустрічається у 70-85% вагітних жінок, тобто майже у всіх», – пише Олена Березовська. Про жодні «токсини» мова не йде, тебе ніщо не отруює, а «побочки» виникає через адаптації організму до нового стану. Або спадковості, або невилікуваних захворювань, або погану екологію. Можливих причин маса, і виділити якусь одну лікарі не можуть.

Універсальної, перевіреної, безпечної та ефективної схеми «лікування» теж не існує.  Рекомендується їсти маленькими порціями те, що просить організм, в будь-який час доби, бажано в теплому або холодному вигляді, в положенні напівлежачи. Нехай тебе втішає думка, що «неприємні симптоми» – це ненадовго. А коли відпустить, ти забудеш про ранкові обійми з унітазом як про страшний сон, і тебе захлиснуть зовсім інші почуття.

Вагітним шкідливий секс?

Пам’ятаєш, в серіалі «Секс у великому місті» Міранда, дізнавшись, що вагітна, запитує у Керрі, чи можна тепер займатися сексом і чи не зашкодить член дитині? «А звідки, ти думаєш, беруться ямочки на щоках?» – Відповідає та . Якщо серйозно, секс – при вагітності без ускладнень – приносить виключно радість всім учасникам процесу. Тут важливо слухати себе. У деяких жінок спостерігається підвищене лібідо всі дев’ять місяців, іншим зовсім не хочеться близькості, треті взагалі вперше відчувають оргазм, перебуваючи в положенні. «В цілому, це невід’ємна і природна частина життя майбутніх батьків, – стверджує Олена Трубкіна. – Небезпека може виникнути при загрозі викидня, передлежанні плаценти або її низькому прикріпленні, при багатоплідній вагітності … У цьому випадку лікар порекомендує відмовитися не тільки від статевих контактів, а й від будь-якого фізичного навантаження ».

Перельоти протипоказані?

Забудь про бабусині «страшилки» про перепади тиску і металеві рамки – їх шкода не обґрунтована науково.

Переліт не становить загрози, якщо ти нормально його переносиш. У тебе аерофобія і напади паніки, зняти які здатна тільки чарка коньяку або потужне снодійне? В такому випадку зайвий стрес тобі і дитині ні до чого. За рекомендацією ВООЗ, слід відмовитися від перельотів при вагітності більше 36 тижнів (або 32 при багатоплідній), ускладненнях, в перші 7 днів після пологів. Якщо жінка добре себе почуває і не має протипоказань, вона цілком може літати .

Май на увазі, що в третьому триместрі змінюються властивості крові: на великій висоті і в умовах нерухомості це загрожує тромбами. Плюс сухе повітря і ризик зневоднення. При проблемах з серцем від польотів теж краще відмовитися. Окрема історія – подорож із зими в літо, різка зміна часових поясів і взагалі будь-яка «екзотика» (клімат, їжа, обстановка). Все це навантажує імунну систему і вимагає від організму додаткових сил на адаптацію. Чи потрібно це тобі зараз? Чи перекриють позитивні емоції від відпочинку втома від джетлегу? Вирішувати тобі.

3 найдурніші заборони
І на закінчення найбезглуздіші і нещадні заборони, які навіть не мають потреби в розлогих коментарях:

Не можна стригтися. Залишимо осторонь езотерику, вірити їй чи ні – твоє право. Але те, що кудлата голова, посічені кінці і чубчик, яка лізе в очі, можуть сильно зіпсувати настрій, – факт.
Не можна нічого купувати заздалегідь. Чистої води марновірство, але багатьом складно від нього позбутися. Якщо віриш в прикмети, будь готова до того, що в перші дні після виписки замість відпочинку тобі доведеться носитися по магазинах.
Не можна спати на правому боці. Майбутній мамі нібито дозволено відпочивати тільки на лівому. Міф! Спи так, як тобі зручно. Якщо малюкові щось не сподобається, він дасть це зрозуміти впевненим хуком – зліва чи справа.