Вчені довели ефективність кетогенної дієти проти старіння

Кетогенна дієта – це дієта з високим вмістом жирів і помірним вмістом білків. Американські вчені з Інституту Гладстона стверджують, що це дієвий спосіб омолодження.  

Обмеження калорій уповільнює процес старіння та збільшує тривалість життя. Дослідники виявили, що у процесі затримки старіння величезну роль відіграє хімічна сполука, названа B-гідроксибутиратом. Вона виробляється, коли людський організм періодично знаходиться в стані голодування.

Саме B-гідроксибутират є основним джерелом енергії під час обмеженого харчування. Зокрема, ця сполука блокує певні ферменти, що сприяють виникненню оксидантного стресу в організмі і зістаріють тіло.

Цей ефект науковці досліджували в серії лабораторних експериментів. В організмах гризунів, яких певний час тримали на кетогенній дієті, було зафіксовано збільшення рівня B-гідроксибутирату, що заблокував дію шкідливого ферменту  гістон-деацетилаза. Цей фермент, у свою чергу, блокує «гени молодості» –Mt2 і Foxo3. За умови їх активності клітини організму захищені від оксидативного стресу, а отже – від передчасного старіння.

Дослідники сподіваються, що результати їхнього експерименту відкриють нові шляхи розв’язання проблем, пов’язаних зі старінням. Також вчені вірять у потенціал кетогенної дієти у боротьбі з захворюваннями серця та мозку.

Результати нового експерименту вже були опубліковані у популярному науковому журналі «Science».

Джерело: https://worldhealth.net/news/ketogenic-diets-may-delay-aging/

Переклад та адаптація: Ася Дан