Гарний настрій покращує пам’ять і креативність мислення

Результати кількох нещодавніх досліджень довели, що молоді люди креативніше мислять, коли знаходяться в хорошому настрої.

Вчена університету Мічигану (Мічиган, США) Стефані Карпентер разом із колегами провела дослідження, до якого було залучено 46 осіб віком 63–85 років, з метою визначення впливу настрою на когнітивні здібності. Половині учасників забезпечували гарний настрій, шляхом вручення листівок та двох пакунків цукерок, перев’язаних червоною стрічкою, коли вони приходили в лабора- торію для участі в дослідженні. Решта учасників не отримувала листівок чи цукерок і була у «нейтральному настрої».

Учасники брали участь у комп’ютерному тестуванні. Вони також вирішували завдання, в ході яких вони отримували 3$ та подарунки у вигляді восьми віртуальних листівок. Вчені хотіли побачити, наскільки швидко учасники зрозуміють, які листівки допомагають заробити, а які втратити гроші.

Результати були очевидними: особи, що були в гарному настрої, справлялись із завданням краще, ніж ті, хто був у нейтральному настрої.

Пізніше в ході експерименту вчені протестували робочу пам’ять, тобто те, який об’єм інформації може запам’ятати людина за один раз. Вчені прочитали учасникам набір літер та цифр (наприклад, Т9А3), а ті повинні були прочитати цей набір спочатку у зворотному нумерологічному, а потім алфавітному порядку (у цьому випадку 39АТ). Такі набори цифр та літер поступово зростали.

Результати показали, що учасники, які входили до групи із гарним настроєм, справлялись із завданням значно краще. Вчені дослідження прийшли до висновку, що такий ефект позитивних відчуттів має відношення до теорії афекту, так само як і практичне відношення до осіб будь-якого віку, які мають приймати складні рішення.

 

Carpenter S.M., Peters E., Vastfjall D., Isen A.M. «Positive feelings facilitate work- ing memory and complex decision making among older adults». Journal: Cognition & Emotion; Volume 27, Issue 1, January 2013, pages 184–192. Коментар редакції: «Враховуючи те, що попередні дослідження проде- монстрували кращу здатність молоді креативно мислити, будучи в хорошо- му настрої, вчені даного дослідження довели, що особи похилого віку також можуть покращити пам’ять та здат- ність приймати рішення, забезпечив- ши собі гарний настрій».