Профілактика старіння можлива

Попередження передчасного старіння базується на раціональному харчуванні і достатній фізичній активності людини.

Після 50 років людина має обмежити надходження вуглеводів з їжею, особливо моно- і дисахаридів. 

Кількість жирів у їжі повинна бути знижена, необхідні речовини організм повинен отримувати у вигляді рослинних і рибних продуктів, які збагачені ненасиченими жирними кислотами. Такої раціонально обмеженої дієти людина має притримуватися значну частину свого життя.

Однак слід пам”ятати, що різке обмеження харчування у старості може тільки прискорити прояви старіння, зокрема розвиток слабоумства.

Одночасно потрібно підвищити вміст у добовому раціоні незамінних амінокислот (до 1,2–1,5 г повноцінного білка на 1 кг маси тіла) і кальцію – за рахунок молочних продуктів (для затримки розвитку остеопорозу).

Споживання вітаміну Е (токоферола) також затримує розвиток вікових змін.

Для збереження інтелектуальних здібностей людям похилого віку рекомендують особливу помірність у вживанні алкоголю і седативних засобів.

Фізична активність, вітаміни – антиоксиданти (С, Е, Р – каротин) і мікроелементи (наприклад, цинк), своєчасна корекція психічної депресії тощо затримує старіння імунної системи і зменшує ризик інфекційних захворювань.

Харчові волокна, які містяться в овочах і фруктах, знижують вірогідність виникнення цукрового діабету і стимулюють перистальтику кишечника. Овочі і фрукти забезпечують організм, який старіє, достатньою кількістю вітамінів.

У зв’язку з віковою інволюцією центральних органів імунної системи (вилочкова залоза) і нейроендокринної системи (шишкоподібне тіло) актуальним постає питання про відновлення втрачених ним функцій. З цією метою із вищеназваних органів були виділені і впроваджені в медичну практику пептидні препарати, які мають високу геропротекторну активність, ефективно попереджають передчасне старіння і сприяють подовженню життя.