Вчені встановили зв’язок між здоровим сном і дієтами

Дослідження показують, що існує зв’язок між вагою та дієтою людини та якістю її сну. Як ви спали минулої ночі?

Фактори, що вказують на нездоровий сон:

  • вам доводиться докладати зусиль, щоб заснути
  • посеред ночі ви відчуваєте тривогу
  • ви бачите занадто яскраві сни, які заважають і втомлюють вас

Дієта, яка допоможе вам покращити сон:

  • відмовтеся від кофеїну після обіду;
  • здійсніть останній прийом їжі за кілька годин до сну;
  • виявіть харчові продукти, які не переносяться вашим організмом і відмовтеся від них;
  • продукти, які допоможуть поліпшити ваш сон: молоко, індичка, сир, терпкий вишневий сік ( містить мелатонін – гормон, який допомагає спати) і заспокійливі трав’яні чаї;
  • введіть в свій раціон продукти з високим вмістом магнію: зелені листові овочі, горіхи;
  • алкоголь може допомогти вам заснути швидше, але значно знизить якість вашого сну. Завдяки ньому, у вас буде більше шансів прокидатися кожні дві години.

Якщо ви помітили у себе один з цих симптомів, можливо, проблема полягає у вашому харчуванні.

Є багато факторів, які впливають на якість нашого сну, але саме наша вага та дієта можуть відігравати в цьому питанні ключову роль.

Недавнє дослідження, проведене в США, показало, що індивідуальний склад тіла людини та кількість кілоджоулів, яку вона вживає, можуть впливати на час, який людина проводить в тій чи іншій стадії сну.
Під час дослідження, 36 здорових дорослих людей провели дві ночі в лікарні Університету Пенсільванії. Перед проведенням дослідження, вченими було зареєстровано те, що учасники їли і пили протягом дня, їх склад тіла та витрата енергії. А в той час, як вони спали, вчені фіксували фізичні зміни, котрі з ними відбувалися.
Підвівши підсумки, дослідники виявили, що дорослі з надмірною вагою витратили більше часу на швидкий сон, який є менш відновлювальним, ніж повільний. У дорослих зі здоровою вагою цього помічено не було. Дослідження також показало, що підвищене споживання білка передбачало більш парадоксальний сон.

Дієтолог Саманта Джеммелл каже: «Дослідники завжди знали, що якість сну і здоров’я пов’язані між собою. Часто виникає порочне коло в грі: поганий сон може бути одним з механізмів, що сприяють підвищенню ваги людини, або симптомом основної причини».

«Сон і дієти йдуть рука об руку – вам потрібен хороший сон, щоб відчувати себе добре і досить мотивованим, щоб правильно харчуватися. І вам потрібна велика кількість поживних речовин, щоб отримати якісний сон» – пояснює Джеммелл..

Адаптовано з www.stuff.co.nz