Відчуйте користь ферментованих продуктів

Ферментовані продукти для здоров’я шлунку

Наш шлунково-кишковий тракт населяють понад 500 різноманітних видів бактерій, і деякі з них особливо корисні, наприклад, біфідобактерії та лактобацили. Під час ферментації продуктів, ці бактерії розкладають цукор та інші вуглеводи, в результаті чого утворюється молочна кислота, що має різкий відчутний запах. Але це не означає, що продукти зіпсовані – навпаки, зараз вони, як ніколи, корисні для шлунку та всього організму. Достатня кількість корисних бактерій на слизовій кишечника означає хороший імунітет та здорове тіло. Але в чому зв’язок?

Все дуже просто. Всі хвороби починаються в шлунку, – сказав свого часу Гіпократ, і виявився правим. Як найбільший слизовий орган тіла, кишечник відіграє центральну роль у підтримці імунної системи. Стінки шлунку пропускають в кровообіг корисні для організму речовини і затримують шкідливі (в т.ч. збудників  хвороб, токсини), виконуючи роль своєрідного фільтра. І щоб цей фільтр працював безперебійно, шлункова мікрофлора має бути потужною. В іншому випадку створена нею товщина стінки кишечника зменшується, пропускаючи все більше шкідливих речовин у кров.

Серед факторів, які провокують погіршення стану шлунково-кишкового тракту, можна вказати:

  • інфекції
  • інтоксикацію
  • надмірне використання антибіотиків
  • стрес
  • надлишок цукру
  • алкоголь
  • надлишок клітковини (частинки, що не перетравлюються, організм може сприймати як патогенні)
  • дисбактеріоз

Коли стан здоров’я шлунку стає критичним, на це реагує весь організм. Спочатку з’являється здуття живота, неприємний запах з рота, акне, постійна втома, що часто бувають розцінені як самостійні симптоми. Якщо не лікувати шлунок і не підтримувати його мікрофлору, можуть з’явитися серйозні проблеми зі здоров’ям.

Саме час згадати про ферментовані продукти і не дозволити кишечнику втратити тонус.

Як діють ферментовані продукти

Близько 90% клітин нашого організму мають бактеріальний чи мікробний характер. Однак не поспішайте панікувати, більшість із них або нейтральні, або працюють на нас. Цього достатньо, щоб зрозуміти, наскільки сильний вплив на здоров’я має мікрофлора шлунку. Бактерії мають причетність до більшості процесів у нашому тілі – від депресії до передчасного старіння,. І чим сприятливіше середовище для корисних мікроорганізмів ми створюємо у нашому шлунку, тим здоровіші будемо. Саме з цим завданням на відмінно справляються ферментовані продукти.

Квашена капуста та інші овочі, натуральний йогурт і квас – усі вони здатні забезпечити організм необхідною мікрофлорою, чого не в змозі зробити пробіотики в капсулах. Більшість медикаментозних пробіотичних засобів гинуть у верхній частині травної системи, так і не потрапляючи в кишечник. Інша справа ферментовані продукти, які потрапляють точно в ціль, «приносячи» з собою готові до роботи корисні бактерії. Також процес ферментації вивільняє поживні речовини, роблячи їх більш легкозасвоюваними.

Які продукти найкраще піддаються ферментації

Найкраще ферментації піддаються овочі й молочні продукти. Просто покладіть подрібнені овочі у контейнер з мінімальним вмістом повітря і залиште в прохолодному місці на кілька днів. У цьому середовищі лактобацили розмножуються, а  природні ферменти активізуються, здійснюючи позитивний вплив на здоров’я людини. Найкращий вибір – непастеризована (бо процес пастеризації вбиває живі культури) квашена капуста, домашній йогурт, квашені огірки, кімчі, зброджена зелень, овочі в молочній сироватці, фруктовий чи буряковий квас.

кимчи

Кімчі

Якщо ви нарешті вирішили включити в раціон ферментовані продукти, почніть з малого. Чайної ложки соку квашеної капусти чи бурякового квасу в день для новачків буде цілком достатньо.

Підготувала Ася Дан