Відвідування туалету «по-маленькому»: скільки разів є нормою?

Доктор медичних наук, професор Рошині Раджапакса пояснює, чому дехто має регулярну потребу випорожнити сечовий міхур, і скільки разів на день є нормою.

Людина в середньому відчуває позиви до сечовипускання 6-8 разів на день, але цілком нормально – десь від 4 до 10 разів.

Як часто це відбувається, визначається багатьма факторами, серед яких вік, розмір сечового міхура, кількість вживаної рідини, зокрема алкоголю та кофеїну. Кава, як відомо, заставляє буквально «бігати» до вбиральні.

Колір сечі – що говорить про здоров’я

Якщо ви помічаєте, що все ж таки частіше ходите до туалету, ніж зазвичай, зверніться до лікаря. Раптові позиви помочитися, приміром серед ночі, можуть бути ознакою гіперактивного сечового міхура. Такий стан вказує на те, що м’язи стінок органа спазмовані, та це провокує необхідність його випорожнити, навіть коли об’єм сечі невеликий.

Тут можуть допомогти вправи Кегеля, направлені на зміцнення та тренування м’язів промежини, та ходіння «по-маленькому» за регулярним графіком. Інші симптоми, такі як гарячка, іноді вказувють на наявність інфекції, а дискомфорт, який зникає після випорожнення, – на інтерстиціальний цистит, також відомий як синдром хворобливого сечового міхура.

Точна причина цього стану невідома, і не існує єдиного терапевтичного методу, ефективного для всіх. Найчастіше лікарі пропонують різноманітні методи лікування, наприклад фізіотерапію м’язів тазового дна, доки не вдасться підібрати індивідуальний підхід, який допоможе.

За матеріалами www.health.com

Читайте також:

Мовембер: 5 фактів про рак простати 

Смартфон і туалет: «брудні» наслідки для здоров’я