Великдень: чим зайняти малюків?

Великдень – це світле і тепле свято добра і родинного затишку. До нього ми ретельно готуємось, і звісно, малюки із задоволенням приймають участь у великодніх приготуваннях: допомагають розфарбовувати писанки, готувати тісто на паски та пиріжки, складати смаколики у великодню корзинку, прикрашати дім… Але найцікавіше починається у сам Великий День, коли можна відпочивати і веселитися – адже є так багато великодніх активностей, які точно сподобаються малюкам.

Робимо писанки

Можна продовжити цей творчий процес і в сам день Великодня. Для найменших підійдуть дерев’яні яйця, які можна розфарбовувати пальчиками чи клеїти на них наклейки. А більш дорослим вже можна сміливо довірити процес фарбування курячих яєць. Після того, як діти впораються з розписом, обов’язково нагородіть маленьких писанкарів чимось смачненьким.

Писанкові бої

Традиційно на Великдень з’ясовували, чия писанка сильніша. Для цього кожен обирає собі яйце і  б’є сусіднє. Ця забава сподобається і дорослим, і малим!

Великодній квест

Підготуйте для дітей спеціальний квест. У Європі це називають «egg hunt» (з англ. «полювання на яйця») Залиште в різних місцях записочки із підказками чи завданнями, які потрібно виконати, що приведе їх до кошику із великодніми ласощами. Підготувавшись заздалегідь, ви займете дітей на пів дня!

Ліпимо з пластиліну

На Великдень можна ліпити пасочки не тільки з тіста, а і з… пластиліну! Важливо, щоб пластилін був кольоровим, тоді і паски вийдуть барвистими та яскравими!

Естафета

Більшість дітей дуже любить грати «в догонялки». На Великдень можна придумати свій варіант естафети. Наприклад, перший етап – хто швидше перенесе яйце від одного стільця до другого, другий етап – хто відгадає великодню загадку, тощо.

Читаємо книги про Великдень

Для найменших діточок підійдуть яскраві великодні вімельбухи, такі як іменна книга-гра «Великодні пригоди» Галини Теличук від видавництва «Fairy Tale». Головні герої цієї історії – двоє кращих друзів: маленьке Курчатко Фру-Фру і Кролик Бо, але оскільки ця книга персоналізована, то найголовніший її персонаж – це сам малюк. Всі разом вони знайдуть Весну і весело зустрінуть Великдень. Персоналізовані книги – це щось середнє між фотокнигою і дитячою казкою. Психологи вважають, що такі книги – це прекрасний спосіб привити дитині любов до читання, адже малюки так люблять розглядати свої фотографії і слухати історії про себе і своїх близьких! 

Тож Великдень можна провести дуже смачно, весело та пізнавально! Обов’язково подумайте про те, як розважити ваших малюків, і тоді ці спогади залишуться з ними надовго.

 

Галина ТЕЛИЧУК, автор книги «Великодні пригоди»:

Мені хотілося створити світлу і теплу історію, яка б пахла пирогами, першоцвітом і маминими обіймами. Ця книга – саме така: можна годинами обійматися із малюком на дивані, читати, грати в ігри і розглядати ці неймовірні ілюстрації, створені у стилістиці вімельбухів, книг-картинок із великою кількістю деталей. Особлива «родзинка» книги полягає у м’якій персоналізації. Тобто особистість дитини вплетена в сюжет книги завдяки фотографіям та зверненню до нього інших героїв на кожному розвороті. Це чудова книга для лінивих великодніх вихідних, в якій малюк в ігровій формі познайомиться із українськими традиціями святкування, а також знайде безліч веселих великодніх активностей.