Як їсти висівки з максимальною користю

Сьогодні на прилавках в магазинах представлена духмяна випічка: тістечка, печиво, тортики. Але чи отримує організм людини користь від вищезазначених смаколиків. На жаль, ні! Людина отримує миттєве задоволення лише від смаку .

Смачна випічка виготовляється з білого борошна. В білому борошні, особливо, вищого сорту, немає нічого корисного. В борошно додають синтетичні вітаміни, і після цього вироби називають вітамінізованим, і порожніх калорій в ньому теж досить. Сьогодні, хотілось поговорити про борошно майбутнього – висівки. Деякі шеф – кухарі, вже сьогодні готують смачну та корисну випічку з висівок, але ціна їх зависока.

Висівки – це  відходи після помелу зерна. Зерно перемелюється на борошно, а відходи, так звані висівки, йдуть як харчова добавка до нашого столу. Але «відходи» не дуже апетитна назва, погодьтесь. Висівки – дуже потрібна харчова добавка до нашого меню, з їх допомогою можна почистити кишечник і скинути зайву вагу. Вони діють, як щітка для кишечника, містять клітковину. Лікарі радять висівки включати в раціон: додавати в каші, смузі, салати, або приймати перед їжею за 20 – 30 хвилин запиваючи великою кількістю води.

Існують різні види висівок: пшеничні, житні, гречані, вівсяні, рисові і т.д.

У висівках міститься до 80% клітковини і при цьому вони відрізняються багатим складом корисних і поживних речовин. Висівки досить калорійні – від 165 ккал (і більше) на 100 г, ними цілком можна наїстися – хоча смак висівок подобається не всім. У висівках чимало рослинного білка і вуглеводів, є жири – в тому числі насичені і ненасичені жирні кислоти; вітаміни – каротин, Е і групи В; макро- і мікроелементи, причому у великих кількостях – калій, фосфор, магній, кальцій, натрій, залізо; є також сполуки хрому, селену, міді, цинку та інших елементів.

Користь висівок:

  •  висівки можна прирівняти до «щітки», яка розбухає в кишечнику, збирає і виводить  токсини, холестерин, радіонукліди; шкідливі речовини не встигають всмоктуватись – самопочуття покращуватись і шкіра сяє здоров’ям;
  •  вміст цукру в крові при вживанні висівок зменшується; поліпшується обмін речовин і зміцнюється імунітет; 

 

Потрібно зауважити, що висівки мають протипоказання, не можна вживати людям, які страждають гастритом.

Якщо протипоказань немає, то багато висівок теж не бажано вживати – це може викликати коліки і здуття живота.

Готуємо висівки до вживання: залити добову норму окропом, накрити і дати постояти 15 хвилин, потім воду злити, висівки їсти в чистому вигляді протягом дня, між прийомами їжі, або додавати їх до страв.

Смачна випічка: вівсяне печиво з висівок

Інгредієнти:

  • 150 гр. вершкового масла;
  • 100 гр. цукру;
  • 200 гр. вівсяних пластівців;
  • 4 ст.л. пшеничних висівок
  • 1 куряче яйце, або 4 перепелиних;
  • Щіпка солі;
  • Чверть чайної ложки  соди.

Приготування:

Вершкове масло кімнатної температури збити міксером з цукром, сіллю, далі вводимо яйце (або яйця, якщо перепелині) – збиваємо все разом близько хвилини.  Додаємо пластівці, висівки і соду.

Тісто замотуємо в харчову плівку, або в пакети. Ложимо на 2 години в холодильник.

Розігріваємо духовку до температури 180º, застеляємо пергаментом деко на якому будете випікати печиво.  Формуємо кульки з тіста та викладаємо на відстані 3 см один від одного, випікаємо до золотавого кольору.

Печиво виходить хрустке та неймовірно смачне! Смачного!

Підготувала Інна Ляшенко