Лікарі уточнили чому випадає волосся

Здавна довге, густе та шовковисте волосся вважалося найбажанішою окрасою жінки, справжньою жіночою гордістю. Про нього дбали, його укладали в зачіски, ним пишалися як символом жіночих чеснот. У сучасному світі довжина волосся втратила символічне значення: хтось носить довгу косу, а хтось стрижеться «під хлопчика», і на нашу гідність це аж ніяк не впливає. Однак добре, якщо коротку стрижку жінки роблять лише з міркувань стилю. А якщо через випадіння волосся? 

На запитання відповідає дерматовенеролог Світлана Галникіна


 

1. Від молодих панянок часто можна почути, що мали густе, блискуче волосся, і раптом воно почало випадати, «сіктися», зранку на подушці навіть пасма можна побачити…

Загалом 50% жінок і 70% чоловіків скаржаться на випадіння волосся, облисіння чи наявність лупи. Незадоволення своїм зовнішнім виглядом негативно впливає на емоційний стан людини. Однак варто знати, що в сучасній естетичній медицині існує достатньо засобів для корекції проблем з волоссям. Втім, якщо своєчасно не поставити діагноз і не з’ясувати причин, відновити нормальну фізіологію волосся дуже важко. Тож правильна діагностика важлива у цій справі.

2. Чому ж випадає волосся?

Наше волосся віддзеркалює проблеми організму. Тому, починаючи боротьбу з випадінням волосся, обов’язково спершу треба взятися за лікування основного захворювання. На жаль, зупинити випадіння волосся досить важко, однак за умови комплексного підходу це можливо. Дерматологи для вирішення цієї проблеми пропонують різні лікарські засоби, іноді радять навіть пересадку волосся. Втім, пам’ятайте: спочатку слід виявити причину випадіння волосся!

3. Чи причетні до цієї проблеми фарби для волосся, без яких не обходиться більшість жінок?

Якщо згадати давні часи, то чого тільки не застосовували дівчата й жінки, щоб зробити волосся яскравим і гарним. Застосовували кору дуба та ромашку, шкаралупу волоського горіха, хну. В ідеалі, обираючи фарбу для постійного використання, треба порадитися з дерматологом чи трихологом (фахівцем, який кваліфіковано займається такими проблемами). Наприклад, є фарби, що не містять аміаку, вони вважаються менш шкідливими для волосся та шкірі голови.  

4. Які засоби допомагають зупинити випадіння волосся та відновити його ріст?

Це комплекс заходів, який включає дієту, системне застосування ліків, в тому числі судинної дії, вітамінних комплексів, біологічно активних добавок. Хороший ефект дає застосування фізіотерапії, масаж волосистої частини голови, мезотерапії, інших косметологічних процедур. Серед засобів місцевої дії – лікувальні шампуні, мазі, втирання, олії, маски. Також необхідно дотримуватися загальних правил догляду за волоссям: обережно і довго його розчісувати, краще дерев’яним гребінцем. Подарувати волоссю блиск та пружність допоможуть деякі народні засоби.

5. Ви сказали, що випадіння волосся – це проблема, яка має внутрішні причини. Втім, щось таки служить «пусковим гачком»…

Насамперед, це малокалорійні дієти, якими так часто захоплюються жінки. Уся біда такого харчування в тому, що енергетична цінність їжі є нижчою від енергетичних затрат організму. Дієти без протеїну (харчування одними грейпфрутами або раціони, що виключають боби, нежирне м`ясо та інші джерела протеїнів) позбавляє організм речовин, необхідних для росту волосся. Деякі захворювання також можуть стати причиною порідшання чи випадіння волосся. Це – анемія, артрит, вовчак і синдром полікістозу яєчників. А ще лікарські засоби: протизаплідні пігулки, анаболічні стероїди, бета-блокатори, препарати, що знижують артеріальний тиск і ліки на основі вітаміну А. Сильний стрес, спричинений різними факторами, також відносять до факторів ризику.

Пам’ятайте: пишну зачіску легше зберегти, ніж відновити. Тому приділяйте увагу своєму волоссю постійно.

 

Також читайте “12 правил для красивого волосся” 

“Цікаві факти про волосся”

“Корисні поради для краси та здоров’я”