4 типи старіння ‒ як змінюється наше тіло

Старіння – це природній біологічний процес, і ще жодній людині не вдалося зупинити час.

Але ви звертали увагу, що в одних жінок обличчя старіє достатньо рано, але елегантно, а в інших – довго залишається молодим, а потім вмить втрачає тонус та розпливається? Від чого це залежить та як боротися із проявами старіння?

Насправді старіння обличчя – процес індивідуальний і залежить від типу шкіри, товщини підшкірної клітковини і розвиненості м’язового каркасу. Але окрім наслідкових факторів, на тип старіння також впливає стиль життя. Тому у ваших силах значно сповільнити цей процес.

Виділяють чотири основні типи старіння обличчя:

1.  «Втомлений» тип

Такий тип старіння властивий жінкам з овальною або ромбовидною формою обличчя. Шкіра з віком стає сухою та чутливою і потребує посиленого догляду. Обличчя виглядає виснаженим, змарнілим, набуває землистого відтінку. Куточки губ та очей опускаються, поглиблюються носо-губні зморшки, виникають мішки під очима.

Як боротися?

Головна проблема – порушення мікроциркуляції та м’язова слабкість, тому слід регулярно робити масаж обличчя (фейсбілдінг). Також важливо переглянути свої харчові звички – вам потрібні продукти, які беруть участь у синтезі колагену: індичка, жирна риба, овочі та фрукти. Особливо налягайте на курагу, капусту всіх видів та перець. Також цей тип старіння схильний до набряків, тому важливо звернути увагу на здоров’я нирок та серця. Не їжте на ніч, уникайте гострої та солоної їжі, дотримуйтесь правильного водного режиму.

2. «Деформаційний» або «гравітаційний» тип

Переважно зустрічається у жінок слов’янської зовнішності – володарок круглих облич із крупними рисами, повними губами та щоками. Також характерний для жінок із зайвою вагою, адже надмірний підшкірно-жировий шар призводить до деформації контурів обличчя. В результаті, його нижня частина обвисає, утворюється друге підборіддя, зморшки на шиї, мішки під очима та навислі повіки. Достатньо часто спостерігається купероз, але порушення пігментації відсутні. Плюсом цього типу старіння є майже повна відсутність зморшок.

Як боротися?

Перше, що потрібно зробити – позбавитися зайвої ваги. Також не забувайте про масаж обличчя, він повертає м’язам тонус, в результаті чого шкіра підтягується. Привчіть себе спати без подушки і не носіть одяг, який погіршує кровообіг: тугі ремені та паски, туфлі на підборах, вузькі брюки та спідниці, корегуюча білизна – не для вас. У вашому раціоні обов’язково мають бути продукти, які нормалізують водний обмін, наприклад гарбуз, корінь та листя селери, кавун.

3.  «Дрібнозморшковий» тип

Цей тип старіння поширений серед європейців та американців, для яких характерні чітко окреслені вилиці та підборіддя, тонкі губи та суха шкіра обличчя. На відміну від попередніх двох типів, м’язовий тонус не погіршується, овал обличчя не деформується, не утворюються друге підборіддя та не провисають м’які тканини обличчя. Але вашими постійними супутниками стануть зморшки: гусячі лапки у куточках очей, горизонтальні зморшки на чолі,  вертикальні зморшки над верхньою губою – при чому вони можуть виникнути дуже рано: у віці 20-30 років такі жінки часто виглядають старше за своїх однолітків, хоча з віком виграють на фоні жінок із іншими типами старіння.

Як боротися?

Так старіють люди із ніжною шкірою:  захисна оболонка (гідроліпідна мантія), і так тонка від природи, з віком стає ще тоншою та стрімко втрачає вологу, тому її важливо захищати – від вітру, холоду та ультрафіолетових променів, а також інтенсивно зволожувати. Влітку – широкополий капелюх, взимку – шарф, вдома – зволожувач повітря або щонайменше акваріум чи кімнатні рослини, – вологість у приміщенні має досягати 40-60%! Також важливо дотримуватись правильного водного режиму. В організмі має бути вдосталь вітаміну А, тому налягайте на печінку, вершкове масло, огірки, помідори, болгарський перець, кабачки та листя салату.

4. «Мускульний» тип

Цей тип часто зустрічається у жінок із азіатською зовнішністю. Мімічні м’язи у них розвинуті дуже добре, в той час як підшкірно-жирова клітковина майже відсутня. Тому на такому обличчі довгий час взагалі відсутні вікові зміни, а потім водночас м’язи слабішають та обвисають, обличчя ніби «висихає»: риси загострюються, поглиблюються носо-губні зморшки та зморшки на чолі, порушується пігментація. При цьому шкіра щік залишається рівною та гладенькою, а контури обличчя зберігають чіткість до глибокої старості.

 Як боротися?

Рекомендується щодня приймати контрастний душ для обличчя, це позитивно вплине на еластичність судин та стан шкіри. Також не слід забувати про фейсбілдінг та правильне харчування. Для вас дуже важливо вживати продукти, багаті магнієм – це нешліфований рис, авокадо, гіркий шоколад, морква, гарбуз.

Вчасно зрозумівши, який тип старіння властивий саме вам, можна почати роботу на випередження та насолоджуватися молодим та привабливим обличчям у дзеркалі довгі і довгі роки.

 Галина ТЕЛИЧУК 

Читайте також:

“Секрети активного довголіття з різних куточків світу”

“Синдром передчасного старіння – причини та способи боротьби”

“8 міфів про секрети краси та молодості”