Всесвітній день боротьби з астмою і алергією

Відзначати Всевітній день боротьби проти астми і алергії запропонувала Всесвітня організація охорони здоров’я. Він припадає на 30-те травня.

Понад 40% мешканців нашої планети мають різні види алергії. До них належить і бронхіальна астма. Останніми десятиліттями поширеність захворювання зростає, і пов’язують це, насамперед, із забрудненням довкілля, малорухливим способом життя та поширенням алергічних факторів у побуті. Деякі експерти кажуть, що бронхіальна астма за поширеністю наближається до пандемічних показників – на неї хворіє майже кожен десятий у світі. Ще більш поширеними є інші види алергічних реакцій. Наприклад, на алергічний риніт хворіє кожен третій в світі.

Алергія – це підвищена чутливість організму до впливу деяких факторів довкілля, які називають алергенами. Для декого ці речовини не становлять жодної шкоди, але дехто буквально обливається слізьми, задихається чи вкривається плямами при контакті з ними.
Контакт – це вдихання, прийом в їжу, доторк речовини до шкіри, введення в організм ліків. Ліки відіграють не останню роль в поширені алергії. Вважається, що однією з причин алергізації населення економічно розвинених країн є надмірне застосування антибіотиків та інших синтетичних лікарських препаратів.

Найчастіше алергії розвиваються у людей 20–35 років. Перші прояви алергії значно рідше зустрічаються у зрілому віці, у людей старше 45-ти. Однаково часто хворіють і жінки, і чоловіки. У дітей алергію діагностують приблизно в 10% випадків. Важливо знати про існування спадкової схильності до алергій. Якщо алергічні реакції має один із батьків, у дитини алергія буде з ймовірністю 30%. Якщо ця проблема знайома обом батькам, дитина матиме алергію в 60% випадків. Яким саме видом алергії страждатиме людина, передбачити неможливо.

Алергія не просто знижує якість життя, але й може виявитися смертельно небезпечною. У тих, хто страждає на сильні алергічні реакції, може розвинутися анафілактичний шок. Це дуже гостра реакція на алерген: продукт харчування, ліки, укус комахи. Якщо у людини виникає анафілактичний шок, їй негайно потрібна допомога лікаря.

З весни й до кінця осені чимало людей страждає на полінози – алергічні реакції, спричинені цвітінням різних рослин. Їхній пилок потрапляє в повітря й подразнює гістамінові рецептори. У людей з реакціями на той чи інший алерген червоніють очі, течуть сльози, з’являється нежить, сухий кашель, може дряпати в горлі.

Запорукою успішного лікування алергії є зменшення контактів з алергенами. Якщо людина підозрює, що має алергію на той чи інший продукт або рослину, можна зробили алергопроби, і далі радитися зі спеціалістом щодо лікування. Прийом одних лише протиалергійних препаратів, на жаль, лише приховує проблему, але насправді не лікує.