Дефіцит вітаміну D збільшує ризик смерті

Надмірне уникання сонячних променів через те, що ультрафіолет викликає фотостаріння шкіри та утворення вільних радикалів, далося взнаки.  

У США виявили, що понад 70% населення мають недостатній рівень вітаміну D. 

Через дефіцит вітаміну D може виникати остеопороз, переломи, аутоімунні, інфекційні та серцево-судинні захворювання. Та якщо організм одержує вітамін D в достатній кількості, людина менш схильна до онкологічних захворювань та цукрового діабету.

Його дефіцит пов’язаний також із високою ймовірністю виникнення серцево-судинних захворювань, зокрема, гіпертонічної хвороби та ішемічної хвороби серця, а також цукрового діабету.

Крім того, ризик смерті від будь-яких причин у людей з дефіцитом вітаміну D на 164% вищий порівняно з тими, у кого в організмі визначили його нормальний рівень.

Основне джерело надходження в наш організм вітаміну D – ультрафіолетові промені сонячного світла. Також важливим джерелом отримання цього вітаміну є їжа: жирні сорти риби, риб’ячий жир, масло, твердий сир, яєчний жовток, ікра, гриби лисички, дріжжі й інші продукти.

James L. Vacek, Subba Reddy Vanga, Mathew Good, Sue Min Lai, Dhanunjaya Lakkireddy, Patricia A. Howard   “Vitamin D Deficiency and Supplementation and Relation to Cardiovascular Health.” American Journal of Cardiology. – 2012. – Vol. 109, Issue 3. – P. 359–363.

Від редакції. Ми не закликаємо відмовитися від сонцезахисних кремів і засмагати до невпізнання, чи бігти в аптеку за розчином вітаміну. Ми – за здорову помірність у всьому. Не варто ховатися від ніжних ранкових і призахідних сонячних променів.  Атмосфера пронизана сонячним світлом навіть у похмуру погоду. Тому звичайні прогулянки на свіжому повітрі – чудове джерело збагачення організму вітаміном D.