Візит до «Сонячної країни»

Сьогодні мобільна група Фонду Кличко та Фундації Кока-Кола завітала на Херсонщину в селище Любимівка поблизу Нової Каховки. Любимівка – одна з 15 шкіл-переможниць Всеукраїнського конкурсу «Клич друзів – граймо разом!», в яких цього року буде встановлено сучасні спортивні майданчики. Такі майданчики протягом травня-червня уже встановлені у Новогуйвинському, Костополі, Карпилівці, Млинівцях, Бережниці, Бистриці, Вашківцях, Гельмязові та Вовківці. Відкриття майданчика тут, у Любимівці, має співпасти з відкриттям літньої зміни пришкільного табору Любимівської ЗОШ «Сонячна країна», тож ми приїхали дуже вчасно і на нас уже чекають.

Ясний сонячний день, зелено і яскраво навкруги так, що аж сліпить очі. Новий червоно-жовтий майданчик органічно доповнює всю цю природну красу навколо шкільного двору. Одразу кидається в очі те, що раніше на цьому місці зовсім не було ніякого спортивного обладнання. Футбольне поле і все. Зі спортзалом школі теж не пощастило, бо кімнату п’ять на двадцять метрів, де діти взимку займаються фізкультурою, назвати спортзалом язик не повертається.

Але тепер перший крок зроблено і, принаймні, влітку на свіжому повітрі діти точно не будуть нудьгувати. Що вони, власне, зараз на спортмайданчику і демонструють.

– Перший конкурс для найвлучніших. Баскетбол! – оголошує ведучий. Бажаючих взяти участь – багато, швидко набираються дві команди, кожна з яких вибирає собі назву. «Кока-Кола» і «Кличко» починають змагання. По черзі кидаючи м’яч у кошик, школярі з’ясовують, хто влучніший. Уболівальники підтримують команди, організатори рахують влучні кидки, гравці радіють попаданням. Врешті-решт в запеклій боротьбі перемогу здобуває «Кока-Кола»!

Юрба весело поспішає до сцени на нагородження перших переможців. М’ячі, кепки, футболки, почесні грамоти – подарунків вистачає на всіх. Теж підходжу ближче до столу з призами. Мене зацікавили яскраві книжечки, які щойно розпакували та розкладають організатори.

Узявши посібник «Активне і здорове життя», виданий Фондом Кличко та Фундацією Кока-Кола, просто зачитався. Дійсно корисні поради і для дітей, і для дорослих. Тут і про проблему надмірної ваги, і про більш серйозні захворювання та поради, як їх уникнути; інформація про основні принципи здорового харчування, розрахунки фізичного навантаження, необхідні в різному віці дитині та багато іншого. Але найбільш корисні розділи, як на мене, про те, що потрібно зробити, щоб заохотити дитину займатися спортом: як мотивувати, як розмовляти та переконувати, які є підводні камені в спілкуванні.

Поруч зі мною цікавиться посібником директор школи Нечпал Раїса Миколаївна. Розпитую її про власний досвід роботи з дітьми.

– Нам цей майданчик буде дуже доречним, саме сьогодні починає свою роботу літній шкільний табір «Сонячна країна». Це близько півтори сотні вихованців і всіх їх треба чимось займати влітку, якісь активності проводити. Діти, насправді, завжди і самі можуть знайти собі заняття, от тільки не завжди це щось корисне, – ділиться наболілим Раїса Миколаївна. – Нас дуже непокоїть питання, як уберегти дітей від шкідливого впливу вулиці, відірвати від комп’ютерів, заохотити до здорового способу життя і активної життєвої позиції. Дуже пощастило, що ми не одинокі в цьому прагненні – є такі проекти, як «Клич друзів – граймо разом!», є люди і фонди, небайдужі до цієї проблеми. У нас є місцевий бізнесмен-спонсор, який також бере надзвичайно активну участь в житті школи.

Прошу познайомити, але директор каже, що людина він дуже скромна: допомагати – залюбки, а все інше – то вже зайве.

Прощаюсь із Любимівкою зі спокійним серцем, бо якщо є тут такі люди, які настільки щиро і безкорисливо переймаються проблемами дітей, то за майбутнє підростаючого покоління можна бути спокійним.

Ілля Аркадьєв

спеціально для “Живи активно!”